Confidenţialitate

Mirela Neag, la 5 ani de la Colectiv: Rezervele la Spitalul de Arși sunt individuale, dar tot o baie comună au

Mirela Neag, jurnalist Libertatea și Gazeta Sporturilor, a intrat în direct, la Europa FM, pentru a discuta alături de Cătălin Striblea despre schimbările prin care a trecut România, la 5 ani după tragedia de la Colectiv.

„Ministrul Nelu Tătaru a declarat că am avea 21 de paturi, din păcate niciunul nu este realizat la standardele internaționale și anume că pacientul trebuie să fie complet izolat de exterior, asta îi asigură și vindecarea. Rezervele refăcute la Spitalul de Arși sunt, într-adevăr, individuale, dar tot o baie comună au”, a spus Mirela Neag, în cadrul ediției speciale de la Europa FM.

Jurnalista este de părere că, după 5 ani, sistemul medical este același:

„Atât s-a putut să nu facă statul român. În afară de salarii, nu s-a schimbat nimic în 5 ani (…) eu cred că Colectiv continuă după 5 ani de zile, tragedia nu a luat sfârșit.”

Mirela Neag a dat exemplul infecțiilor nosocomiale, uitate de raportările spitalelor din România.

„Ministerul, spitalele, medicii, nu au raportat în acest an nicio infecție intraspitalicească până nu a semnalat acest lucru colegii mei de la Libertatea. La două zile după, Ministerul a publicat numărul de infecții nosocomiale COVID.”

În plus, o altă problemă a sistemului medical din țara noastră este dată de faptul că personalul medical nu recunoaște atunci când se confruntă cu o situație scăpată de sub control, spune Mirela Neag:

„Lucrul cu care eu nu mă împac este faptul că medicii nu își recunosc limitele. Ei, dacă ar raporta că un pacient s-a infectat cu un germene în spital, ei ar fi obligați să ia măsuri. (…) Până în pandemie, medicii și asistentele nu respectau protocoalele.”

„Singurul lucru bun este că publicul este mai informat, știe ce înseamnă o infecție intraspitalicească și este mult mai vigilent, avem un popor un pic mai informat”, a mai spus jurnalista Libertatea, la Europa FM.

Vezi aici emisiunea integrală: