Confidenţialitate

Minutul de sănătate: Tipuri de apă recomandate în funcție de vârstă și afecțiuni

Efectele benefice ale unei ape minerale naturale sunt date de conţinutul specific în săruri minerale.

De exemplu, pentru copii este indicată apa plată oligominerală, cu un conținut scăzut de sodiu, așa cum este Keia – Izvorul Zăganului Junior din masivul Ciucaș.

Tinerii în creștere, femeile de peste 45 de ani și, în general, persoanele în vârstă, ar putea opta pentru o apă cu un conținut mai ridicat în calciu, necesar sistemului osos.

Sportivilor, celor care lucrează la temperaturi ridicate sau bolnavilor cu febră, în general persoanelor care transpiră abundent, le este recomandată o apă cu un conținut mai ridicat în săruri minerale, pentru compensarea pierderilor de Na și Cl.

În același timp, apele cu o cantitate ridicată de sodiu nu sunt recomandate celor care suferă de afecțiuni ale inimii. Iar persoanelor cu afecțiuni ale rinichilor sau bilei le sunt contraindicate apele minerale cu conținut mare de calciu.

Pentru a preveni oboseala, fizică sau intelectuală, se recomandă o apă bogată în magneziu. Pe de altă parte, în timpul sau înaintea mesei, se poate bea o apă carbogazoasă mediu sau puternic mineralizată, care stimulează digestia, iar între mese și înainte de culcare se recomandă o apă plată, oligominerală sau mediu mineralizată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.