Confidenţialitate

Minutul de sănătate: Apa pură, din izvoarele de munte, ideală pentru bebeluşi

Apa reprezintă aproximativ 75% din masa corporală a unui sugar, 60% din cea a unui adult şi 50% din cea a unei persoane în vârstă.

De aceea, bebelușii au nevoie de 3 ori mai multă apă decât adulţii, raportat la greutatea lor. În acest sens, apele naturale plate, cu mineralizare scăzută (adică cele oligominerale) reprezintă alegerea optimă, arată un ordin al Ministerului Sănătății.

Apa destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor trebuie să aibă un conţinut de sodiu mai mic de 20 mg/l.

Apele potabile cu un conținut de fluoruri mai mare de 1,5 mg/litru nu sunt recomandate pentru sugari şi copiii sub 7 ani. O atenție deosebită trebuie acordată conținutului de nitrați, bebelușii fiind foarte vulnerabili în fața acestor componenți.

Odată ingerați, nitrații se transformă în nitriți – substanțe foarte toxice în urma contactului cu microflora bacteriană a stomacului. Aceștia fixează hemoblobina, împiedicând transportul oxigenului prin sânge. Apare astfel riscul de asfixiere.

Tot nitrații ingerați pot fi responsabili și pentru boli cardiovasculare, dificultăți de respirație, afecțiuni ale sistemului digestiv, iritații sau intoxicații grave.

Prin urmare, este esențial să le oferim bebelușilor apă de calitate, pură din punct de vedere microbiologic, provenită pe cât posibil direct din izvoarele de munte.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.