Confidenţialitate

Ministrul Justiției: Evaluarea procurorilor șefi a fost finalizată, rezultatele vor fi prezentate miercuri

Minstrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că a finalizat evaluarea activității procurorilor șefi, Laura Codruța Kovesi și Augustin Lazăr.

Rezultatele vor fi prezentate miercuri, într-o conferință de presă.

Tudorel Toader are programată, în această săptămână, o nouă vizită la Bruxelles.

“Am făcut evaluările, cele 14 zile s-au împlinit chiar de aseară, voi proroga termenul cu două zile, dat fiind că am fost la Bruxelles, astăzi voi avea o întrevedere cu ambasadorul SUA, voi pleca din nou la Bruxelles. Miercuri, la orele prânzului, voi organiza o conferinţă de presă, vă voi invita şi vă voi da toate amănuntele”, a spus Tudorel Toader, luni dimineață, la intrarea în sediul Ministerului Justiţiei.

Întrebat dacă în cadrul acestei evaluări s-a întâlnit şi cu șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, după discuţiile pe care le-a avut cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, ministrul Justiţiei a evitat un răspuns, arătând doar că şi această informaţie va fi comunicată tot miercuri, în conferinţa de presă.

“Aceeaşi întrebare, acelaşi răspuns: miercuri la orele prânzului. De ce insistaţi pe aceeaşi formulă. Nu este secret, dar este în procedura pe care v-am anunţat-o, că la final vă voi răspunde la toate întrebările, voi da toate răspunsurile posibile”, a adăugat Tudorel Toader.

Întrebat cum comentează declaraţiile preşedintelui potrivit cărora este mulţumit de activitatea procurorului-şef al DNA şi procurorului general al României şi ce va face în eventualitatea în care va propune revocarea acestora din funcţii şi va primi un refuz din partea şefului statului, ministrul Justiţiei a spus: „Preşedintele şi-a exprimat în repetate rânduri opinia. Eu îmi voi exprima opinia mea, în scris şi prin răspunsurile pe care vi le voi da miercuri, în conferinţa de presă”.

Evaluarea șefei DNA și a procurorului general a fost inițiată de ministru ca urmare a poziției celor doi față de controversata ordonanță de urgență 13, prin care guvernul condus de Sorin Grindeanu a încercat modificarea legislației penale, fără dezbatere, anume dezincriminarea abuzului în serviciu în dosarele cu un prejudiciu mai mic de 200.000 de lei.

Gestul executivului a generat masive proteste de stradă, care au forțat demisia social-democratului Florin Iordache, inițiatorul proiectului, de la conducerea Ministerului Justiției.

Comisia Europeană s-a declarat preocupată, la vremea respectivă, de situația statului de drept din România.

Parchetul General, DNA și Consiliul Superior al Magistraturii au contestat demersul guvernului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.