Confidenţialitate

Ministrul Vela, în control de rutină la vama Calafat

Ministrul Afacerilor Interne a făcut, sâmbătă, un control de rutină în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat.

Marcel Vela a dorit să verifice, la faţa locului, a modului în care sunt respectate noile măsuri dispuse prin cea de-a 7-a ordonanță militară.

Potrivit unui comunicat, ministrul a constatat că “traficul se desfăşoară în limite normale, neînregistrându-se timpi mari de aşteptare la intrarea în ţară pentru traficul de mărfuri dinspre Bulgaria”.

Marcel Vela a anunțat, sâmbătă, adoptarea ordonanței militare 7.

Se instituie carantina totală în orașul ialomițean Țăndărei, unde mulți dintre locuitori – unii reveniți din zone de risc – au ignorat recomandările autorităților.

Potrivit ministului, în localitatea carantinată va fi permisă “intrarera şi ieşirea doar pentru transportul de marfă şi aprovizonarea populaţiei, şi pentru persoanele care nu locuiesc în zona carantinată şi care desfăşoară activităţi economice sau în unele domenii, cum ar fi ordinea publică, securitate sanitară, domeniul sanitar, situaţii de urgenţă, administraţia publică locală, activităţile judiciare şi evident serviciile de utilitate publică, agricultură, pentru furnizorii de apă (…). Consiliul Județean Ialomița, primăria, consiliul local vor lua măsuri pentru asigurarea serviciilor de asistență socială și aprovizionarea cu aliemente de bază pentru persoanele fără aparținători sau alte forme de ajutor pentru persoanele care nu se pot deplasa. Este strict interzisă ieșirea și intrarea în Țăndărei prin alte zone decât cele publice”.

Peste 20 de militari au ajuns acolo, vineri, pentru ca, alături de jandarmi şi poliţişti, să impună respectarea restricțiilor. “Cunoscând riscul acestei localități, am trimis acolo forțe de ordine duble față de ce am avut într-o altă localitate. Dumnealor, chiar dacă nu au ieșit pe stradă, au socializat, probabil, prin spatele curților. Au găsit cumva, să nu respecte măsurile impuse”, a declarat – la Europa FM – Toniţa Manea.

Ministrul Marcel Vela a subliniat că, la Ţăndărei, sunt foarte multe persoanele infectate şi decedate din cauza COVID-19.

Totodată, prin ordonanța militară 7, România a decis să suspende – pentru 14 zile – toate zborurile spre și dinspre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia și Iran. Măsura intră în vigoare de duminică.

În plus, se suspendă transportul rutier de persoane efectuat către Spania, Italia, Franța, Irlanda, Olanda, Turcia, Austria, și retur, pe întreaga perioadă a stării de urgență.

“Este una dintre cele mai dificile perioade prin care a trecut România. Distanțarea socială este unica soluție și știm că este greu”, a explicat Marcel Vela.

“Luna aceasta, avem Paștele, dar îl vom sărbători atipic. Viața noastră și a celor dragi depinde de deciziile noastre. Vă rog să credeți că măsurile restrictive au fost luate pe baza a ceea ce spun specialiștii. Perioada aceasta va trece cu bine doar dacă facem ce trebuie. Învingătorii nu trișează. Să luptăm cu acest virus fiind toți de aceeași parte a baricadei”, a menționat șeful Internelor.