Confidenţialitate

Ministrul Vela cere o mobilizare suplimentară în judeţele lovite de inundații

Ministrul Afacerilor Interne a cerut, joi, o mobilizare suplimentară în judeţele pentru care hidrologii au emis avertizări de cod portocaliu şi cod roşu.

În zonele afectate, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va susţine din alte judeţe cu personal şi tehnică până la normalizarea situaţiei.

Marcel Vela a convocat, joi, o şedinţă operativă, în sistem de videoconferinţă, cu prefecţii pentru a analiza şi evalua măsurile luate în fiecare judeţ pentru a preveni pierderile de vieţi omeneşti şi reducerea pagubelor materiale în contextul producerii fenomenelor hidrometeorologice grave din această perioadă.

Șeful MAI a atras atenţia asupra faptului că este nevoie de o mobilizare suplimentară la nivelul judeţelor pentru care hidrologii au emis o avertizări de cod portocaliu şi cod roşu, cu intensitate mai mare ȋn perioada 18 iunie, ora 12 – 19 iunie, ora 9.00.

Ministrul solicitat prefecţilor să verifice digurile şi să se asigure că autorităţile locale sunt pregătite cu oameni, utilaje şi materiale.

“În calitate de fost prefect şi fost primar cunosc foarte bine care sunt măsurile preventive care trebuie luate în astfel de situaţii pentru a limita producerea unor efecte grave. Solicit prefecţilor să verifice digurile şi să se asigure că autorităţile locale sunt pregătite cu oameni, utilaje şi materiale, inclusiv saci de nisip pentru a proteja imobilele şi localităţile faţă de creşterea nivelului apelor. Aveţi tot sprijinul nostru de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, aşa că vă rog să spuneţi în orice moment cu ce vă putem ajuta. Trebuie să lucrăm în echipă şi să ne îndeplinim datoria faţă de cetăţeni”, a precizat Marcel Vela.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne le-a cerut prefecţilor să prezinte noii conduceri de la Administraţia Naţională ”Apele Române” proiectele mai vechi referitoare la executarea unor lucrări hidrotehnice care pot contribui la prevenirea inundaţiilor, dar care nu au fost finanţate în ultimii ani.

”Măsura a fost stabilită, în contextul valabilităţii, în aceste zone, a avertizărilor hidrologice COD ROŞU de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiş şi Caraş. Cele 19 motopompe de mică şi mare capacitate (13 trimise în sprijin în Caraş-Severin şi 6 în Timiş) sunt mobilizate din judeţele Dolj, Mehedinţi, Teleorman şi Olt, în care nu se înregistrează situaţii de urgenţă grave cauzate de vremea nefavorabilă. Acestea vor începe deplasarea spre Caraş-Severin şi Timiş în cel mai scurt timp, iar tehnica dislocată va rămâne în sprijinul autorităţilor până la revenirea la starea de normalitate”, a transmsi IGSU.

Acest tip de mijloace tehnice este frecvent utilizat pentru evacuarea apei acumulate în urma averselor torenţiale, viiturilor şi inundaţiilor.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare “cod portocaliu” până joi, la ora 23.00, pentru mai multe judeţe din Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi zonele montane.