Confidenţialitate

Ministrul Vela anunță un proiect de ordonanță pentru înființarea Poliției Animalelor

Ministrul de Interne a anunțat că a pus în transparență proiectul privind ordonanța ce înființează Poliția Animalelor.

Potrivit proiectului, polițistul poate intra, fără acceptul proprietarului sau reprezentantului legal într-o locuință sau într-o firmă, dacă un animal e în pericol.

Vela a spus că actul normativ pus în transparență decizională a fost scris după discuții cu specialiștii din Ministerul Afacerilor Interne și din alte instituții, precum și cu reprezentanții asociațiilor iubitorilor de animale.

„Proiectul are ca scop protejarea animalelor aflate în pericol prin stabilirea unui mecanism care va permite polițiștilor să emită un ordin de plasare a animalului agresat, rănit sau maltratat într-un adăpost.

De asemenea, în proiectul de ordonanță instituim obligația Consiliul Județene și a Consiliului General al municipiului București de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor, fie prin organizarea unor adăposturi proprii, fie prin încheierea unor contracte cu grădini zoologice, cu iubitori de animale sau cu alte entități.

Vreau să precizez că animalele pot fi date în custodie temporară unor organizații neguvernamentale care fac dovada îndeplinirii condițiilor de adăpostire și îngrijire a acestora pentru a putea fi oferite spre adopție”, a spus Marcel Vela.

Ordinul de plasare în adăpost poate fi contestat de către deținătorul animalului în condițiile legii contenciosului administrativ, potrivit proiectului.

Totodată, prin acest proiect se va modifica legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române, stabilindu-se un mecanism pentru încadrarea funcției de polițist din structura poliției cu personal specializat în medicina veterinară din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare sau din sursă externă.

„Având în vedere toate aceste noutăți introduse de actul normativ am stabilit ca serviciile publice de adăpostire a animalelor să fie operaționalizate în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, iar pentru o perioadă de 180 de zile Ministerul Afacerilor Interne, Poliția Română și Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor vor desfășura activități de informare a populației”, a mai spus Vela.