Confidenţialitate

Ministrul Turcan: Salariul minim este mic

Ministrul Muncii susține că valoarea salariului minim pe economie a fost stabilită astfel încât mediul privat să o poată susţine.

Potrivit Ralucăi Turcan, la momentul actual 1,4 milioane de salariaţi din sistemul privat au salariul minim pe economie, numărul fiind de şapte ori mai mare decât numărul bugetarilor aflați în această situație.

“În mediul privat, dacă salariul minim nu este raportat la productivitatea muncii, la rata inflaţiei, eventual la alţi indicatori de sustenabilitate economică, rişti ca dacă faci această majorare superficial, economia să se contracte şi să dispară locuri de muncă, să se închidă afaceri”, a explicat ministrul, miercuri seară, la Antena 3.

”Salariul minim este mic, ca să fiu foarte sinceră cu dvs., însă nivelul pe care l-am stabilit pentru anul acesta, de 2.300 de lei brut, este un nivel pe care angajatorii, mediul privat, s-au angajat să-l poată duce în condiţii de criză economică, de contracţie după o criză sanitară”, a adăugat Raluca Turcan.

Ministrul a dat asigurări că guvernul va avea consultări periodice cu sindicatele şi cu patronatele, pentru a se găsi ”o formulă de angajament astfel încât de acum încolo majorarea salariului minim să se facă predictibil şi adaptată la capacitatea economiei de a susţine această majorare”.