Confidenţialitate

Ministrul Turcan: Diferențe salariale de 10.000 de euro anual, între doi angajați pe aceeași funcții din administrația publică

Ministrul Muncii a dezvăluit că, la acest moment, un angajat dintr-un Consiliu Judeţean  poate obține un salariu anual cu aproape 10.000 de euro mai mare decât cel al unui bugetar care are aceeaşi pregătire şi aceeaşi funcţie, dar care este angajat într-o primărie de comună.

„Pentru aceeaşi funcţie, aceeaşi pregătire, sunt acum salarii de bază diferite. Concret, un consilier superior gradaţia 5 în administraţia locală (într-o primărie de sector) are un salariu de bază, în timp ce aceeaşi funcţie în administraţia centrală (într-un minister) este remunerată cu totul diferit, respectiv cu un salariu mult mai mic. Diferenţa între doi angajaţi cu aceeaşi funcţie, aceeaşi pregătire şi care fac acelaşi lucru, nu are nicio logică. Alt exemplu, un consilier grad profesional superior (S) angajat la Consiliul Judeţean câştigă cu peste 4.000 de lei în plus faţă de un angajat cu aceeaşi funcţie, dar într-o primărie de comună. Deci pentru aceeaşi pregătire, aceeaşi funcţie, aceeaşi răspundere avem o diferenţă de 800 de euro lunar pentru unii, respectiv de aproape 10.000 de euro anual”, a scris Raluca Turcan într-o postare pe Facebook.

Ministrul a avut, marți, o întrevedere cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România.

”(…) Trebuie să punem ordine în acest haos prin stoparea acestor anomalii, iar o componentă importantă în noua lege a salarizării este reaşezarea administraţiei publice locale pe grila de salarizare”, a mai spus șe Muncii. ”Pe următorul exerciţiu financiar, avem alocaţi bani cu care să putem susţine asistenţa socială integrată, iar Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a început deja să lucreze la pregătirea unui cadrul legal mai flexibil”, a conchis Raluca Turcan.