Confidenţialitate

Ministrul Transporturilor: Presiunea sindicatului Romatsa este nejustificată

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, spune că monitorizează situaţia de la Romatsa şi consideră că presiunea pusă de sindicaliştii instituţiei pe minivacanţa românilor este nejustificată, cerându-le să vină cu revendicări clare. Angajaţii Romatsa au anunţat că pe 30 mai vor declanşa greva generală pe termen nelimitat.

Răzvan Cuc a făcut, vineri, o vizită de lucru pe podul de la Agigea.

Întrebat de jurnalişti despre greva anunţată de angajaţii de la Romatsa, ministrul a răspuns: “Monitorizez foarte atent situaţia de la Romatsa, dar un lucru este cert, eu nu lucrez sub presiune sub nicio formă. Am avut întâlniri înainte de greva iniţială, de acum două săptămâni cu reprezentanţii sindicatului de la Romatsa, şi-au prezentat doleanţele care ţin de partea ministerului şi ce poate rezolva ministerul, am stabilit un calendar foarte clar, pe noi care ni l-am asumat ca şi minister, dar pe de altă parte mi se pare că această presiune care o pun membrii sindicatului de la Romatsa pe minivacanţa românilor, care urmează în perioada următoare, este nejustificată, cu atât mai mult, cu cât, cred că ştiţi cu toţii, care sunt salariile controlorilor de trafic de la Romatsa. Vorbim de un salariu mediu de 21.000 de lei”.

Ministrul a spus că este deschis dialogului, dar cere sindicaliştilor să vină cu revendicări clare.

“Sunt un om deschis dialogului şi cu mare drag, la fel cum i-am primit de două ori înainte de prima grevă de avertisment, îi primesc şi acum, dar să vină cu revendicări clare. Dânşii vorbesc de planul de performanţă. Planul de performanţă a fost elaborat tot de către cei din Romatsa, urmează ca noi, ministerul, să transmitem datele către Eurocontrol şi către Comisia Europeană, lucru care l-am şi făcut deja, deci noi ne-am încadrat în calendarul care l-am stabilit cu cei de la Romatsa”, a mai declarat ministrul Transporturilor, care a subliniat că nu trebuie făcute ”nişte ambiţii” de pe urma cărora să aibă de suferit românii.

Angajaţii Romatsa vor declanşa în 30 mai greva generală pe termen nelimitat, începând cu ora 9.00, a declarat joi, pentru News.ro, liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache.

În 12 mai, controlorii de trafic aerian au declanşat o grevă de avertisment de două ore şi au spus că vor continua negocierile pentru a găsi soluţii la cele aproximativ 50 de solicitări şi a încheia contractul colectiv de muncă, astfel încât să nu se ajungă la grevă generală, care ar perturba pe termen nelimitat traficul aerian.