Confidenţialitate

Ministrul Transporturilor, despre centura feroviară a Capitalei: Vor fi construite parcări în zonele gărilor

 

Ministrul Sorin Bușe a venit cu precizări și despre inelul feroviar al Capitalei, o centură de aproximativ 70 de km, construită parțial în urmă cu peste o sută de ani.

Potrivit oficialului, din februarie, bucureștenii și locuitorii din Ilfov vor putea merge cel puțin din Gara de Nord până în Berceni, la Gara Progresul, cu trenul.

”Această linie va fi finalizată până în 2018 în trei etape. Între Gara de Nord și Gara Progresul linia va fi gata în februarie”, afirmă Sorin Bușe.

Ministrul a fost întrebat și dacă aceste trenuri care vor circula din sfert în sfert de oră pe centura feroviară vor afecta și traficul rutier, având în vedere că sunt zone în care linia ferată se intersectează și cu drumuri naționale, intens circulate.

Sorin Bușe a declarat însă că trenurile vor merge în funcție de numărul călătorilor, astfel încât să nu fie afectat traficul rutier. În plus, nu este exclus să se construiască poduri, acolo unde situația o va impune.

”Nu o să operăm trenuri din sfert în sfert de oră, dacă nu sunt călători. Căutăm soluții pentru a evita barierele. Poate o să facem un pod, pentru a evita să creăm probleme de trafic.”

Sorin Bușe a precizat că în acest sens a avut discuții  și cu primarul General al Capitalei, Gabriela Firea. Ar urma să fie construite parcări la marginea Capitalei, lângă gări, astfel încât cei care vor merge cu trenul să aibă unde să-și lase mașinile.

”Am discutat vinerea trecută cu doamna Firea și dânsa a fost foarte plăcut suprinsă. Am discutat despre parcări și dânșii au venit cu proiecte pe care noi o să le sprijinim. Am discutat și cu primarii din Ilfov pentru a crea astfel de parcări. Dacă este voință de ambele părți se vor găsi soluții. Când oamenii discută există soluții”, a spus ministrul.

Prima fază a acestui proiect înseamnă inaungurarea unui traseu de 30 de kilometri, cu 16 staţii, din care 9 existente şi 7 noi. Investiţia este de 200.000 de euro şi înseamnă reabilitarea staţiilor. Biletul pentru o călătorie va costa 4,4 lei.

Bucureştenii vor ajunge de la Gara Progresu la Gara de Nord în circa 40-45 de minute.

În a doua etapă a proiectului, care are termen de finalizare sfârşitul anului 2017, va fi realizată conexiunea acestor puncte feroviare cu staţiile de metrou Berceni şi Preciziei. Investiţia  va fi de 5 milioane de euro.

A treia etapă presupune punerea în funcţiune a legăturii Progresu-Bucureşti Nord până în noiembrie 2018, cu o investiţie de 15 milioane de euro.