Ministrul Toader: Votul negativ al CSM exprimă dorinţa de conservare a actualelor privilegii

Ministrul Justiţiei şi-a exprimat convingerea, joi seară, într-o emisiune TV, că votul negativ dat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii proiectului de modificare a legilor Justiţiei exprimă  dorinţa magistraţilor de a nu renunţa la actuale privilegii.

”Ţin să precizez şi am convingerea faptului că votul negativ exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au. Să nu ne ascundem după adevăr! Să nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase şi, sigur, la adresa demnităţii, care este respectabilă şi care desfăşoară o activitate utilă, necesară, dar legile justiţiei datând de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra în Uniunea Europeană, au consolidat în timp prin multiplele modificări statutul magistratului, procuror sau judecător, dar nu numai statutul profesional, de independenţă, de exercitate a atribuţiilor, ci şi colateral, privilegiile pe care şi le-au adus. Şi vă dau un exemplu care trebuie să-şi găsească o rezolvare. La un moment dat judecătorii au dat o decizie în care au stabilit că o normă juridică nu este abrogată, deşi fusese abrogată în mod explicit de legiuitor, iar pe cale de consecinţă toate salariile magistraţilor au crescut cu 50%”, a susţinut Tudorel Toader, invitat la Antena 3.

Tudorel Toader  a mai susţinut că ambasadorul Statelor Unite nu este jurist şi nu cunoaşte mecanismele statului de drept din România, comentând astfel declaraţiile lui Hans Klemm despre îngrijorările administraţiei americane faţă de propunerile de modificare a legilor Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a spus că a avut, în total, trei întâlniri cu ambasadorul SUA la Bucureşti, întâlniri care s-au desfăşurat la sediul Ministerului Justiţiei, la solicitarea diplomatului american, iar după ultima întrevedere a fost transmis un comunicat de presă comun, în timp ce ambasadorul a avut o ‘declaraţie pozitivă’.

”Faptul că astăzi a dat o declaraţie cu un conţinut relativ diferit, iarăşi nu comentez eu (…) Ambasadorul Statelor Unite nu este jurist şi cred, afirm, în deplină cunoştinţă de cauză, că nu cunoaşte mecanismele statului de drept din România, reglajul, arhitectura autorităţilor din România şi atunci cred că e greu să integrezi o propunere de modificare într-un context legislativ pe care nu îl cunoşti”, a precizat Tudorel Toader, care este convins că, în urma formei finale a proiectului de lege, ambasadorul SUA şi alţi ambasadori cu care a vorbit vor vedea că nu are nicio agendă ascunsă şi că propunerile vor fi în acord cu standardele europene, cu Constituţia şi cu standardele Comisiei de la Veneţia.

Ambasadorul Hans Klemm declarase, joi, pentru Digi 24, că Statele Unite sunt îngrijorate că propunerile ministrului Tudorel Toader pentru reforma justiţiei ar putea întoarce România din drumul pe care l-a parcurs până acum, de model în regiune pentru lupta anticorupţie.

”Statele Unite cred că România a făcut nişte paşi foarte importanţi pentru a asigura independenţa justiţiei şi a activităţii procurorilor şi, desigur, în termeniu mai largi, în educaţie şi aşa mai departe. Spun că România s-a transformat într-un model în această regiune şi pentru mine a fost un exemplu personal, dar ne dorim ca România să rămână pe acest traseu, acest traseu care a fost stabilit în urmă cu 14-15 ani (…) Dar suntem îngrijoraţi că aceste propuneri ar putea să întoarcă România din drum”, a spus Hans Klemm.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis joi, cu majoritate de voturi, să avizeze negativ proiectul privind modificarea legilor Justiţiei. Au fost exprimate 10 voturi împotrivă, în timp ce pentru un aviz favorabil cu observaţii au fost exprimate opt voturi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS