Confidenţialitate

Ministrul Teodorovici: Taxa “pe lăcomie” devine stimulent “pentru hărnicie”

Ministrul Finanţelor a anunțat, marţi seara, la televiziunea, că Ordonanța 114 va fi modificată, astfel încât “taxa pe lăcomie” va deveni un “stimulent pentru hărnicie”, prin care băncile ar urma să finanţeze economia reală.

“Am promis că, până la final de luna martie, se face o modificare a acestei ordonanţe. Partea de bănci, mâine dimineaţă, am o discuţie la Ministerul de Finanţe cu reprezentanţi ai sistemului bancar, am avut şi azi cu colegi de la Banca Naţională. Mâine, eu zic că închidem modificările legate de sistemul bancar. Se schimbă taxa pe lăcomie în stimulentul pentru hărnicie. Dacă banca sau băncile, de la caz la caz, îşi asumă că vor finanţa economia noastră reală, care are nevoie de finanţare, atunci inclusiv taxa …”, a declarat Eugen Teodorovici.

“Acest mecanism care este foarte flexibil stimulează banca şi taxa care se pune pe o parte din activele financiare rămase ca fiind impozabile se poate duce către zero până la final de an, dacă băncile dovedesc că au finanţat companiile din România, persoanele fizice, titlurile de stat. Am pus zero, pentru că eu nu pun taxă, am mai spus-o”, a adăugat șeful Finanțelor, care a mai anunţat că, în aprilie, ar urma să fie aprobată amnistia fiscală.

“Vine amnistia fiscală pentru companiile publice şi pentru cele private şi această propunere va fi foarte bine primită de mediul de afaceri”, a menționat social-democratul.

“În aprilie eu vreau să putem să o dăm în Guvern. (…) Pentru o companie de stat e singura şansă şi unica probabil să poţi să o readuci în economie ca un actor activ”, a adăugat Eugen Teodorovici.