Confidenţialitate

Ministrul Tătaru: Un nou vârf epidemic, posibil în toamnă | AUDIO

Ministrul Sănătății a avertizat, joi, că lipsa izolării voluntare în perioada sărbătorilor pascale poate crește semnificativ numărul de infecții cu nou coronavirus.

„În cazul în care vom avea o transmitere accentuată în comunități, nerespectarea unor reguli putem merge și la mai multe cazuri, 15.000-20.000 dacă nu avem acele precauții. Mențin ce am spus și acum patru și opt săptămâni: izolare voluntară la domiciliu, încă nu este timpul. Rămâne acel timp când vom vedea stagnarea numărului de cazuri de la o zi la alta și chiar când vom avea cazuri noi”, a spus Nelu Tătaru, la Digi 24.

„Nu vom avea aceeași manifestare. O parte din populație se va imuniza, o parte va respctea niște precauții pentru că venimde pe o pandemie cum n-a mai fost. Acea etapă sezonieră se va transforma în etapa gripală. Depinde de noi dacă o vom transforma într-o simplă gripă sezonieră și să vină un moment când vom stabiliza un virus din care să putem face un vaccin. (…) Ar mai putea fi un vârf în toamnă, dar nu de amploarea aceasta. Depinde de noi dacă va fi vârf sau o simtpomatologie frustă respiratorie superioară”, a spus ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit lui, numărul de cazuri raportat va fi influențat de modul în care se vor comporta în perioada sărbătorilor.

„Am spus, la început, că vom fi pe un vârf la șapte, zece zile după sărbătorile de Paște. Acest vârf se va duce mai târziu și va fi mai abrupt după ce facem în aceste zile. Menținem izolarea, menținem distanțarea, atunci putem avea același parcurs pe care îl avem acum până în 20, 25 aprilie, urmând ca după cele șapte, zece zile de după Paște să putem vedea o stagnare ca număr de cazuri noi și, poate după 15 mai, vom vedea o scădere a numărului de cazuri noi de la o zi la alta”, a adăugat Nelu Tătaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Grupul de Comunicare Strategică anunță că până joi, pe teritoriul României, au fost confirmate 7.707 de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

1.357 au fost declarate vindecate și externate.

X