Ministrul Șova: Acoperirea tuturor gropilor de pe drumurile naționale ar costa 4 miliarde de euro

Ministrul Transporturilor estimează la 4 miliarde de euro costurile necesare acoperirii tuturor gropilor existente pe drumurile naţionale.

Lucian Şova a amintit, în context, că bugetul pentru întreţinere şi reparaţii alocat companiei de Infrastructură Rutieră nu depășește 500 de milioane de euro.

“Alocare bugertară ține cont de ceea ce previzionează compania ca și cofinanțare pentru lucrările făcute pe fonduri europene și chiar decontarea acestor lucrări și urmând mai apoi să facă cereri de rambursare. Sigur că nu și-au îndeplinit obiectivele niciodată în acești ani. Compania de drumuri știe ce se întâmplă astăzi. Pentru întreținere și reparații au aproape 800 de milioane de lei. Pentru modernizare, infrastructură, drumuri naționale au puțin peste 500 de milioane de lei. Pe de o parte, există această cifră mare care e pusă în buget pentru cazul ideal în care toate proiectele ar merge cu viteza corespunzătoare anului bugetar, pe de altă parte, sumele destinate măcar acoperirii gropilor care produc și ele accidente. Aceste sume sunt foarte mici. Pentru a se astupa doar gropile din România pe drumurile naționale trebuie 4 miliarde de euro”, a explicat ministrul.

Aflat în vizită la Salonul Auto din Bucureşti,  miercuri , preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat dezamăgit că, în ultima perioadă, nu a existat vreo realizare în domeniul infrastructurii de transport.

Un bilanţ al Registrului Auto Român, prezentat miercuri, arăta nereguli descoperite, de-a lungul anului trecut, la jumătate din cele peste 70.000 de vehiculele verificate. Neconformităţile au fost de natură tehnică sau legate de acte.

Inspectorii RAR au dat peste 25.000 de amenzi.

Aproape 4.000 de vehicule reprezentau un pericol iminet de accident în trafic.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS