Ministrul Sănătății face apel către parlamentari să nu modifice legea anti-fumat

Apel de la ministrul Sănătății către senatori și deputați: NU modificați legea anti-fumat.

Vlad Voiculescu se află la Palatul Cotroceni, unde este lansată Strategia Națională de Prevenire a Fumatului în rândul tinerilor. Ministrul atrage atenția că modificările care se încearcă în Parlament ar dinamita legea care interzice fumatul în spațiile publice închise.

”Mă simt obligat să fac un apel către Camera Deputaților, care este decizională în privința shimbării legii anti-fumat. Comisia de Sănătate din Senat a propus amendamente care permit, în realitate, să se fumeze în orice spațiu închis. Singura condiție este ca respectivul spațiu să fie inscripționat cu destinația pentru fumat. Acesta este un atentat la sănătatea tuturor cetățenilor. Am încredere în Camera Deputaților că va corecta această greșeală.”, a spus Vlad Voiculescu.

42.000 de persoane mor anual în România din cauza fumatului, mai spune Ministrul Sănătății.

”Anual, în România,  mor 42.000 de mii de oameni din cauza fumatului. Asta înseamnă cam 200 de avioane prăbușite. Cifrele mă sperie. 5% dintre copiii de 11 ani au fumat măcar o dată. 17% dintre copiii de 13 ani, 37% dintre copiii de 15 ani și 52% dintre copiii de 15-16 ani au fumat cel puțin o țigară. Ce vrem? Vrem doar 5% dintre copii să mai fumeze în anul 2035.”, a precizat Vlad Voiculescu.

Ministrul a negat că România are cea mai dură legislație în domeniul fumatului. Totodată, Vlad Voiculescu a afirmat că provine dintr-o familie în care ambii părinți fumează de la 20 de ani. Tatăl său, care a fost sportiv de performanță, a făcut primul infarct înainte de a împlini 40 de ani și a suferit un dublu bypass în urmă cu șase luni, iar acum capacitatea pulmonară a tatălui său este de de 50%.

 

Strategia națională de prevenire a fumatului este lansată sub motto-ul „2035 – prima generație fără tutun a României”. La începutul dezbaterii a participat și președintele Klaus Iohannis.

”Cancerele și bolile cardiovasculare sunt asociate stilului de viață. Iar fumatul este unul din factorii de risc pentru sănătate. Prin prevenție putem să salvăm vieți.”, a spus Klaus Iohannis.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS