Confidenţialitate

Ministrul Tătaru: Peste o mie de purtători ai coronavirusului circulă liber prin Suceava

Ministrul Sănătăţii susține că, la Suceava, noul coronavirus s-a transmis accelerat la nivel comunitar pe fondul unor erori medicale şi a managementului local.

Din lipsă de personal, anchetele epidemiologice nu au fost făcute cum ar fi trebuit, a spus Nelu Tătaru pentru Digi 24.

“Cât am fost [în control – n.r] la Suceava, am putut vedea în realitate situaţia de acolo (…) am venit cu numeroase propuneri, unele aplicate atunci, altele aplicate în această seară. La Suceava, a fost o transmitere comunitară accelerată, accentuată şi pe fondul multor persoane infectate, dar şi pe fondul unor necorelări sau erori atât medicale, cât şi ale managementului local, cât şi al unor anchete epidemiologice care nu şi-au găsit finalul, având în vedere că majoritatea din cei care trebuiau să facă aceste anchete sau din cei care tratau au fost afectaţi. Când am ajuns la Suceava, am găsit o Direcţie de Sănătate Publică fără personal, încât a trebuit să aducem şi în spital, şi la Suceava şi la celălalte spitale din Suceava, precum şi la Direcţia de Sănătate Publică personal nou din clincile universitare din Iaşi şi am reînceput aceste anchete epidemiologice. Am refăcut echipele la unităţi de Primiri Urgenţe şi am solicitat ca tot ce înseamnă deces, chiar dacă nu a avut nicio legătură, să fie testat. Din acest fapt aveţi şi atât de multe rezultate pozitive. Pentru toţi cei care erau într-o stare gravă sau erau decedaţi am solicitat să avem şi testări, şi rezultele testării au venit, în general, astăzi, şi am avut şi rezultatele la ele, (…) le-am raportat astăzi”, a spus ministrul.

“Mangamentul a fost o parte din ce s-a întâmplat acolo. Avem şi nişte persoane care nu au respectat nişte izolări, au umblat libere, şi noi în acest moment considerăm că sunt până într-o 1.000 de persoane care sunt purtători şi care rămân şi circulă liber în oraşul Suceava, pentru asta avem şi motivul carantinării Sucevei”, a adăugat Nelu Tătaru.

“S-au făcut testări la medicii din Suceava, urmează să se mai facă o parte la cei care sunt încă în activitate. Vor fi testaţi periodic pentru a le vedea şi infectarea, dar, în acelaşi timp, a-i proteja şi pe ei. În acest moment, mai mult decât o testare înseamnă un echipament de protecţie, fiindcă avem o zonă foarte contaminată şi o zonă de populaţie infectată şi ar trebui ca, în aceste condiţii, să avem precauţiile pe care poate nu le-am avut la început, atât ca şi proceduri, dar cât şi ca echipament”, a explicat șeful Sănătății.

Potrivit ministrului, capacitatea din spitalele de boli infecţioase din țară este de 2.500 de locuri.

“Vom începe să externăm cazurile asimptomatice şi uşoare, care se vor trata ori la domiciliu, dacă nu au persoane în vârstă sau dacă nu au o familie pe care vor să protejeze, în condiţiile în care vor merge în alte spaţii amenajate, iar dacă cei care nu au, eu ştiu, locuinţe de domiciliu vor fi, la fel în spaţii amenajate – şi atunci vom decongestiona spitalele”, a precizat Nelu Tătaru.

Ministrul Internelor a anunţat, luni seară, carantinarea municipiului Suceava, unde se află aproape 600 de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care peste 20 mortale, și a 8 comune limitrofe.