Ministrul Sănătății, certat de premier din cauza crizei vaccinurilor: Stocurile nu scad peste noapte

Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut, miercuri, ministrului Sănătății Florian Bodog să rezolve urgent criza vaccinurilor.

Mai multe unități sanitare au anunțat că nu mai au pe stoc vaccin împotriva rujeolei.

”Am văzut că sunt probleme legate de vaccinul împotriva rujeolei, domnule ministru”, a spus premierul la începutul ședinței de Guvern.

Ministrul Florian Bodog a confirmat că în 10 județe ”am ajuns la fundul sacului” și a anunțat că a semnat procedura pentru achiziția a 115.000 de doze de vaccin ROR.

”În 10 județe am fost informat că am ajuns la fundul sacului, motiv pentru care, ieri, au fost demarate procedurile și astăzi am semnat demararea procedurii pentru achiziționare de urgență a unui număr de 115.000 de doze de vaccinuri ROR. În același timp, continuă și procedura de achiziție de acord cadru de vaccin ROR.” a declarat Florian Bodog.

Ministrul a susținut apoi că s-a rezolvat problema vaccinurilor hexavalent și tetravalent.

”În ceea ce privește celelalte vaccinuri, atât hexavalentul, cât și tetravalentul au ajuns în țară conform calendarului și acolo deja nu mai avem o problemă. Mai rămâne o problemă: vaccinul hepatic B pediatric. Am achiziționat toate cantitațile disponibile pe piață de la toate firmele și mai avem o ofertă din partea guvernului norvegian de 10.000 de doze care au venit ca urmare a activării procedurii europene de urgență”, a mai spus Bodog.

Ulterior, premierul Sorin Grindeanu i-a atras atenția ministrului că aceasta nu este o problemă nouă și i-a cerut să fie preventiv, astfel încât situațiile să nu se mai repete. În plus, i-a cerut să-i pună pe toți angajații din minister la muncă.

”Domnule ministru, vaccinul împotriva rujeolei și lipsa stocurilor în anumite județe nu e problemă nouă. V-aș ruga, mai ales pe aceste domenii, să lucrăm preventiv, că nu aflăm peste noapte că nu avem anumite stocuri. Și v-aș ruga să-i puneți la muncă pe cei din minister, astfel încât să evităm situașii de acest tip. Vă rog să o faceți”, a concluzionat premierul.

Peste 4.000 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în România din septembrie anul trecut, iar 18 copii au murit din cauză că nu au fost vaccinați. În plină epidemie,  10 direcții județene de sănătate au anunțat că nu mai au doze de vaccin.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS