Confidenţialitate

Ministrul Sănătății cere o anchetă privind modul în care Apa Nova a transmis informații privind calitatea apei

Sorina Pintea amintește că, în situația în care unii parametri sunt depășiți, furnizorul de apă trebuie să anunțe autoritățile locale și Direcția de Sănătate Publică.

Ancheta vine în condițiile în care oficialii s-au contrazis: Apa Nova transmitea că apa este potabilă, în timp ce ministrul Sănătății recomanda bucureștenilor să nu folosească apa din rețeaua publică pentru băut sau prepararea hranei.

“Am cerut o anchetă nu doar la DSP, având în vedere faptul că Ministerul Sănătății este autoritate tutelară care reglementează politicile de sănătate publică, are dreptul să știe ce s-a întâmplat. De ce a fost nevoie de o clorinare mai puternică sau care sunt parametrii care au necesitat acest lucru? Eu consider că Ministerul Sănătății nu a greșit. A publicat niște date certe și niște recomandări din partea unor specialiști.” spune Sorina Pintea.

De ce rezultatele analizelor realizate de Apa Nova și Direcția de Sănătate Publică au fost diferite? Pentru că Apa Nova a publicat rezultatele unor analize dintr-un alt sector, unde nu existau plângeri, în timp ce DSP a luat probe din zonele cu probleme, explică Sorina Pintea.

În baza unui protocol semnat în anul 2016, Direcţia de Sănătate Publică trebuie să se consulte cu furnizorul când anunţă presei detalii despre calitatea apei.

Ministrul Sorina Pintea spune că a cerut renunţarea la acest protocol, pentru că nu e normal să existe astfel de înțelegeri când în joc este siguranța populației.