Confidenţialitate

Ministrul sănătății a anunțat măsuri pentru debirocratizarea sistemului

Concediile medicale ar putea fi eliberate electronic! – aceasta este una dintre măsurile pregătite de ministerul sănătății pentru debirocratizarea sistemului.

O altă măsură prevede că vor putea primi concedii medicale și părinții ai căror copii sunt tratați în străinătate și au vârsta de 16 ani, nu de 14 cât este limita în prezent.

”Împreună cu preşedintele CNAS, cu consultarea tuturor actorilor implicaţi, am depus la cabinetul Secretarului General al Guvernului propunerile, cu calendare şi cu termene foarte clare în ceea ce priveşte debirocratizarea actului medical. Practic, în ceea ce priveşte recunoaşterea concediilor medicale acordate în străinătate pentru părinţii care îşi îngrijesc copiii, am propus creşterea vârstei de la 14 la 16 ani, iar acolo unde vârsta depăşeşte 16 ani ei vor intra pe zona de asistenţă specială de tip handicap, cu precizarea că diagnosticele vor fi stabilite prin ordin comun al celor două entităţi – Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în aşa fel încât dacă există probleme de preluare a unor diagnostice, acestea să poată fi corectate fioarte uşor”, a declarat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Florian Bodog a precizat că urmăreşte şi debirocratizarea activităţii medicilor de familie.

„Desfiinţăm o serie de acte, pe care le considerăm inutile şi studiem posibilitatea ca, în ceea ce priveşte eliberarea concediilor medicale, aceasta să se facă electronic, pentru a scădea birocraţia şi în acest domeniu. Toate actele legislative care vor fi modificate vor respecta procedura de transparenţă decizională şi de consultare cu toti cei implicaţi”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Măsurile propuse de Ministerul Sănătății vin după ce prezentatoarea TV Magda Vasiliu a atras atenția asupra birocrației excesive din sistemul medical. Ea a povestit pe o rețea de socializare că fiul ei, bolnav de cancer, este tratat în Italia, fără asigurare medicală, în timp ce în România I se cer nenumărate acte și nu poate beneficia de concediu medical pentru a-și însoți copilul la tratament în Italia.