Confidenţialitate

Ministrul rus de Externe: În Rusia, au ajuns peste un milion de ucraineni

Ridicarea sancțiunilor dispuse de Occident împotriva Rusiei este unul dintre punctele care se negociază de Federație și Ucraina, a declarat aseară, ministrul de Externe de la Moscova.

Sergei Lavrov a declarat unei agenții de presă din China că există un draft al unui acord de pace cu Ucraina.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a negat acest lucru.

Lavrov a mai spus că până acum, peste un million de ucraineni au fost evacuați în Rusia.

Ucraina susține că zeci de mii de civili au fost duși forțat în Rusia.

Iar aseară, vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că Moscova a încercat să facă schimb de oameni între civili ucraineni și militari ruși, ceea ce este ilegal.

Pe de altă parte, Sergei Lavrov a cerut din nou, Vestului să nu mai aprovizioneze Ucraina cu arme.

Asta în timp ce NATO a anunțat că, în ultimele 4 zile, avioanele Alianței au interceptat avioane rusești aproape de spațiul său aerian,  inclusiv deasupra Mării Negre.

Pe de altă parte aseară, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby a declarat că în acest moment, militari ucraineni sunt instruiți în trei locații să folosească echipamentul modern livrat de state aliate sau partenere. Una dintre ele este Germania, celelalte sunt secrete.

Întrebat cum comentează comportamentul lui Vladimir Putin și al forțelor rusești în Ucraina, unde sunt acuzate că au ucis și violat civili, inclusiv copii, oficialul Pentagonului aproape că a început să plângă:

“Este greu să te uiți la unele dintre imagini și să-ți imaginezi un lider serios făcând asta. Nu îi cunosc starea psihologică ( n.r. a lui Vladimir Putin), dar cred că putem vorbi despre corupţia sa morală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării.