Confidenţialitate

Ministrul Popescu: Nu sunt probleme în aprovizionarea cu energie

Ministru Energiei anunță că, în aceste ultime zile geroase, s-au înregistrat valori record ale consumului de energie electrică.

Virgil Popescu a precizat că au fost luate măsuri pentru a preveni majorări ale preţului la energie, între care se numără amânarea unei revizii la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Dacă situaţia se va repeta, ”România este pregătită să facă faţă”, afirmă ministrul.

”Ne-am aşteptat! Am avut chiar şi un vârf de 9.700 (MW) azi, vârful de dimineaţă şi 9.500 (MW) era prognoza pentru vârful de aseară. După cu vedeţi, avem prognoze realiste. Chiar vineri am discutat cu dispecerul naţional şi ne-am aşteptat la acest val de frig. Am luat toate măsurile care se impun. Nu avem probleme cu aprovizionarea cu energie electrică. Rezervele de gaze naturale în depozite sunt în limitele normale, nu sunt probleme în aprovizionare. Evident, bucureştenii au o problemă cu energia termică, problemă datorată în principal reţelei de termoficare a Bucureştiului”, a declarat ministrul, luni seară la B1 TV.

Cât priveşte preţul energiei, care în alte ţări a crescut pe fondul valului de frig, Virgil Popescu precizează că în România lucrurile au fost ”ţinute sub control” şi că acest lucru se va întâmpla în continuare.

În acest context, ministrul a invocat amânarea reviziei de la Centrala Nucleară de la Cernavodă.

”Scoteam din producţie 700 de MW si trebuia să-i aducem din import. A luat această decizie împreună cu specialiştii. Nu e niciun risc de securitate nucleară, nimeni nu se poate juca cu aşa ceva. S-a amânat cu o săptămână şi trecem de acest val de frig”, a explicat Virgil Popescu.

”Suntem pregătiţi să facem faţă. Sunt pregătite şi grupurile de la Complexul Energetic Oltenia pe cărbune să intervină. Hidroelectrica merge la capacitate maximă, există rezerve în lacurile de acumulare, nu avem probleme! S-a mai suprapus peste valul de frig şi o altă situaţie atmosferică. Nu bate vântul! Nebătând vântul nu merg eolienele şi nu se produce suplimentar. Energia regenerabilă e frumoasă şi nepoluantă, dar nu mereu te ajută în situaţii extreme”, a conchis ministrul.