Confidenţialitate

Ministrul Olguţa Vasilescu, după criticile Departamentului american de Stat: România este stat suveran

Ministrul Muncii a comentat, luni seară, la Antena 3, criticile Departamentului de Stat al SUA faţă de reforma legilor Justiţiei.

Olguţa Vasilescu a susţinut că, în Constituţie, scrie că România este stat suveran, iar că Parlamentul este ales pentru a face legi.

Ministrul consideră că ar fi interesant ca partenerii americani să spună care articol din legile Justiţiei deranjează.

Statele Unite ale Americii au aflat cu îngrijorare că Parlamentul de la București ia în considerare să modifice legile Justiției – lucru care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența sistemului judiciar din România, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Pachetul de legi propus inițial de ministrul Justiției pune în pericol progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani pentru a întări instituțiile din domeniul justiției în raport cu intervențiile politice.

Cerem de urgență Parlamentului să respingă propunerile de modificare a legilor Justiției care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, arată Departamentul de Stat.

Hans Klemm, despre legile Justiției

Şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile justiţiei, având „îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei”.

În ceea ce priveşte pachetul de legi ale Justiţiei pregătit iniţial de către ministrul Justiţiei şi prezentat ulterior Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluţia şi aşteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament şi care va fi forma finală rezultată din comisie. Aşa cum aţi menţionat, avem îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei. Motivul îngrijorării noastre este acela că în ultimii 15 ani România a dus o luptă din ce în ce mai credibilă împotriva corupţiei de nivel înalt şi mediu. România a creat independenţă judiciară, a înfiinţat instituţii care se ocupă cu descoperirea infracţiunilor şi a corupţiei, mă refer aici în principal la DNA. În ce priveşte situaţia din regiune, Statele Unite cred că România este ţara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupţiei. Desigur, se mai pot face multe lucruri în ceea ce priveşte prevenţia şi educaţia, însă România are rezultate excepţionale în ce priveşte pedepsirea corupţilor”, a declarat ambasadorul SUA.

Duminică seară, zeci de mii de oameni au mărșăluit în mai multe orașe din țară.

Acestia au cerut retragerea din Parlament a proiectului care modifică Legile Justiției, respingerea – tot în Legislativ – a noului Cod Fiscal și demisia imediată a Guvernului.

Reacția PSD

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat, luni, că toţi cei care protestează ar trebui să vadă că membrii comisiei, împreună cu asociaţiile profesionale, încearcă să facă nişte legi mai bune.

”Atâta timp cât factorul politic nu intervine decât prin a prelua toate amendamentele venite de la asociaţiile profesionale, eu cred că e cel mai bun mod”, a afirmat Iordache.

Întrebat ce le transmite protestatarilor, el a declarat:

Din punctul meu de vedere, toţi cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm, cu sprijinul asociaţiilor profesionale, cât şi al CSM, să facem nişte legi mai bune. Am constatat cu toţii că legile justiţiei adoptate la momentul 2004, modificate în 2005, sunt nişte legi care acum ar trebui modificate, pentru că, pe de o parte, nu conţin deciziile CCR la foarte multe articole, doi, există – discutăm de Legea 303 – o decizie unanimă în care se doreşte separarea carierelor. În momentul în care discutăm de o separare a carierelor, în mod clar trebuie să ţinem cont de opţiunile judecătorilor şi ale procurorilor. Apoi, o chestiune foarte importantă, discutăm de răspunderea magistraţilor”.

Preşedintele comisiei speciale a adăugat: ”Dacă nu facem aceste lucruri printr-o dezbatere transparentă, ţinând cont de toate observaţiile venite din partea asociaţiilor profesionale, şi nu în Parlament, atunci unde?”

Senatorul PSD Claudiu Manda a anunţat că pe 9 decembrie, la Craiova, PSD va  organizat un miting pentru a se vedea în ce măsură populaţia susţine Guvernul şi măsurile aplicate de acesta.