Confidenţialitate

Ministrul Muncii: Niciunul dintre muncitorii din Sri Lanka nu a dorit să se întoarcă acasă

Ministrul Mincii, Violeta Alexandru, a spus, referitor la cei 36 de muncitorii din Sri Lanka, că niciunul nu dorește să se întoarcă acasă, precizând că au fost depistate nereguli, în urma verificărilor făcute în acest caz, cum ar fi faptul că DSP nu le-a explicat în ce condiții pot fi carantinați.

Aceștia au fost concediați de la o fabrică de confecții din Botoșani și au fost aduși și abandonați la Aeroportul Otopeni în noaptea de duminică spre luni.

„Niciunul nu a dorit să se întoarcă în Sri Lanka și mi-au cerut să îi sprijin prin găsirea altor soluții. Sunt dispuși să se împartă în grupe mai mici. Nu doresc să se întoarcă la firma la care au lucrat. A fost făcută o primă verificare unde rezultă nereguli în contractele de muncă, absență la locul de muncă. DSP nu le-a explicat în ce condiții pot fi carantinați. Nici supervizorul pe care firma îl avea n-a făcut-o. Intrând în panică nu s-au mai prezentat la serviciu și angajatorul le-a desfăcut contractul de munca. Nu e o decizie pe care eu o susțin. Au existat și comentarii legate și de prelungirea programului de lucru. Până la acest episod erau plătiți corespuzator. Eu vreau să îi asigur că nu închid acest caz până nu găsesc un loc de munca corespunzător. Vor rămâne în acest spațiu probabil până mâine. Vreau să mă implic în documentarea ofertelor. Am închis discuția legata de reîntoarcea acasă. Mi-au zis că nu doresc să se întoarcă acasă. Vor să muncească”, a spus, luni, Violeta Alexandru.

“Cea mai mare parte dintre cei cu care am discutat mi-au spus că, până la acest episod, erau plătiți corespunzător, erau plătiți la timp – banii discutați, echivalentul a 550 de dolari, fără să li se rețină din această suma banii de cazare și masă, așa cum m-am temut că s-ar fi putut întâmpla”, a mai adăugat ministrul Muncii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Muncii a mai spus că firma de recrutare și-a încetat activitatea. „Inspecția Muncii a făcut o verificare legată de modul în care firma și-a dus la îndeplinire obligațiile. Rămâne să verificam toate lucrurile”, a adăugat sursa citată.