Confidenţialitate

Ministrul Muncii: La început de aprilie, firmele pot depune cererile pentru șomajul tehnic

Ministrul Muncii a anunțat că, în zilele următoare, firmele a căror activitate a fost afectată de restricțiile impuse de actuala stare de urgență vor putea pot depune solicitările pentru plata şomajului tehnic.

“Angajatorii, începând cu primele zile ale lunii aprilie, pot depune solicitările, după caz, la ANOFM pentru aceia care au angajaţi prin contracte individuale de muncă, respectiv la ANPIS pentru celelalte forme de angajare, mai puţin contractele individuale de muncă, şi vor primi banii din care vor face plăţi către angajaţi”, a spus Violeta Alexandru, luni, în şedinţa de guvern.

“S-a vorbit (…) despre rambursarea cheltuielilor de către Comisia Europeană şi aş vrea să clarific pentru opinia publică următoarele: acest mecanism de rambursare priveşte exclusiv relaţia Ministerul Muncii – AJOFM – ANPIS – Ministerul Fondurilor Europene şi Comisia Europeană. Nu are niciun impact asupra solicitanţilor noştri. În spaţiul public, s-a vorbit despre faptul că fondurile pentru şomaj tehnic ar fi avansate de angajator şi ulterior rambursate de stat, din bani publici naţionali sau de la Comisie”, a explicat ministrul Muncii.

„Anagajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic. Plățile se vor face direct de către AJOFM, astfel încât angajatorii să dispună la începutul lunii aprilie de fonduri pentru acoperirea costurilor de șomaj tehnic. La fel se va întâmpa și la începutul lunii mai, pentru perioada aferentă lunii aprilie”, spunea recent Violeta Alexandru.

Starea de urgență a impus, prin ordonanțe militare semnate de președintele Klaus Iohannis, restricționarea deplasărilor populației și a activităților economice. Multe societăți s-au închis temporar.