Confidenţialitate

Ministrul Muncii, în contextul scandalului căminelor de vârstnici: Vor fi modificări legislative. Va fi o colaborare deschisă cu toate ONG-urile care vor să facă monitorizare | AUDIO

Marius Budăi – ministrul Muncii – a declarat luni seara că „Vom modifica și Legea 197, dar și Legea 448 a Protecției Persoanelor cu Dizabilități. Am stabilit să formăm împreună cu specialiștii din cadrul societății civile două grupuri de lucru pe aceste legi”. Acesta a adăugat că „Vom avea o procedură pe care o voi face împreună cu ONG-urile care să fie deschisă și transparentă tuturor celor care dresc să participe la această mnitorizare”. Întrebat de ce nu a existat aceeași deschidere și față de CRJ, ministrul Muncii a declarat că „Am avut deschidere… Nu, nu, protocolul nu s-a rupt în momentul în care a anunțat, haideți să fim foarte clari. Noi știam de probleme și am avut acolo controale și anul trecut. Eu am invitat inclusiv azi CRJ-ul la discuții și o voi suna personal pe doamna”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Am închis o discuție de circa doi ani și ceva de când lucrăm pe o modificare la Legea Asistenței Sociale și s-a concluzionat prin trimiterea în avizarea interministerială a Legii astfel încât la începutul sesiunii parlamentare să fie depusă această Lege – Lege care are și măsuri care vor preîntâmpina astfel de lucruri. Vom modifica și Legea 197, dar și Legea 448 a Protecției Persoanelor cu Dizabilități. Am stabilit să formăm împreună cu specialiștii din cadrul societății civile două grupuri de lucru pe aceste legi”, a spus ministrul Muncii luni seara.

Jurnalist: Ce modificări doriți să faceți?

Marius Budăi, ministrul Muncii: „Vor fi modificări legislative, va fi pusă legea în transparență decizională. Va trebui să stăm toată noaptea să citim ambele…”.

Jurnalist: Spuneți-ne cum veți selecta ONG-urile care au voie să meargă în monitorizare?

Marius Budăi: „Vom avea o procedură pe care o voi face împreună cu ONG-urile care să fie deschisă și transparentă tuturor celor care dresc să participe la această monitorizare”.

Jurnalist: De ce nu ați avut aceeași deschidere și față de CRJ, cu care ați rupt protocolul în momentul în care v-au anunțat de aceste nereguli?

Marius Budăi: „Am avut deschidere… Nu, nu, protocolul nu s-a rupt în momentul în care a anunțat, haideți să fim foarte clari. Noi știam de probleme și am avut acolo controale și anul trecut. Eu am invitat inclusiv azi CRJ-ul la discuții și o voi suna personal pe doamna. Dacă în trecut s-a greșit sau nu, vom vedea. Dar eu îmi doresc ca acesta să fie un alt moment – și asta am stabilit cu dumnealor – un moment T Zero pentru o colaborare deschisă și o procedură deschisă unde toate ONG-urile care vor să facă această monitorizare, care au specialiștii să facă acest lucru…”.

Jurnalist: Dar de ce nu au făcut până acum acest lucru? De ce acum?

Marius Budăi: „Putem pune o grămadă de întrebări… de ce, de ce, de ce… Haideți să facem, haideți să schimbăm lucruri și să preîntâmpinăm aceste întâmplări nefericite”.

Jurnalist: Știați de dinainte de ce au spus cei de la CRJ de situația din acele centre?

Marius Budăi: „Toate procesele verbale de control de anul trecut până în februarie și ulterior sunt puse la dispoziție”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Nicolae Ciucă, despre scandalul căminelor de vârstnici: Nu am avut astfel de informări. Vom cere măsuri pentru toți cei vinovați | AUDIO