Confidenţialitate

Ministrul Muncii: De miercuri, se pot depune actele pentru decontarea șomajului tehnic | AUDIO

Începând de miercuri, pot fi depuse actele pentru decontarea șomajului tehnic.

Firmele a căror activitate a fost afectată de răspândirea noului coronavirus se pot adresa prin cereri online agențiilor județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Ministrul Muncii a explicat procedura.

„Nu plătesc angajatorii, respectiv nu avansează niciun ban angajaților sau colaboratorilor de la dânșii. Guvernul va plăti aceste fonduri din care vor face plățile către angajați. Cei care depun începând de mâine (miercuri-n.red.), pentru a se închide luna martie, solicitări la AJOFM vor primi fondurile în maxim 14 zile. Nu avem intenția să prelungim activitatea AJOFM până în ultima zi din această perioadă. Așteptăm, începând de mâine (miercuri – n.r..), solicitările, pentru a le priocesa în regim de urgență”, a precizat Violeta Alexandru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De șomaj tehnic vor beneficia și cei care lucrează în regim PFA, drepturi de autor sau desfășoară alte tipuri de activități care nu le-au adus un venit constant, care trebuie să se adreseze agențiilor jude’ene pentru Plăți și Inspecție Socială.

Solicitările pot fi depuse tot online.

„Cele două instituții (AJOFM, AJPIS – n.r.), au dedicat adrese speciale de email, comunicate pe paginile de internet ale acestora. Niciun angajator nu va plăti de la el, urmând să i se ramburseze fondurile, ci stat va acoperi aceste cheltuieli din care anagahtorul va plăti mai departe angajații, respectiv cluburile sportive vor plăti sportivii contractați prin contracte de activitate sportivă, iar cei care lucrează sub alte forme de muncă vor primi banii direct de la stat”, a mai spus Violeta Alexandru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu se vor face controale în această perioadă. Dorința Guvernului Ludovic Orban este ca fondurile să ajungă cât mai repede la cei care au nevoie de ele. Sunt entități închise ca urmare a deciziilor autortiăților sau sunt afectate major pentru că această epidemie de coronavirus ne-a adus în situația de a ne lua măsurile de siguranță, ceea ce a avut efect asupra economiei. Nu se fac controale, avem încredere în cei care depun aceste solicitări, dar ulterior traversării acestor perioade, inclusiv faptul că ne propunem să recuperăm, ca stat, o parte din sume prin sprijinul Comisiei Europene, vor fi făcute verificări prin sondaj. Nu în această perioadă, ci ulterior perioadei de criză. (…) Nu se fac controale în această perioadă. Consider că statul trebuie să fie foarte aproape și rapid alături de cei care trec prin momente delicate, atât angajați, cât și angajatori în această perioadă. Nu înseamnă, însă, că nu vă solicităm responsonabiltate în condițiile în care vorbim despre bani publici. Declarația pe propria răspundere înseamnă o semnătură pentru veridicitatea infromațiilor prezentate sub precizarea că în măsura în care acestea sunt prezentate eronat, înseamnă fals în declarații, sancționate de legislația în vigoare”, a mai spus ministrul Muncii.

Cei care cer această indemnizație nu au nevoie de certificat de stare de urgență, a insistat Violeta Alexandru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.