Ministrul Mediului: Taxa pe ambalaj va fi de 50 de bani

Ministrul Mediului a anunţat că taxa pe ambalajele din plastic, sticlă şi aluminiu cu capacitatea de până la 3 litri ar urma să fie de 50 de bani.

Excepţie de la regulă vor face cele ale produselor lactate.

Potrivit lui Tánczos Barna, banii urmează să fie recuperaţi în urma reciclării deşeurilor la automate care vor fi amplasate special.

„Am văzut o voinţă de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere şi alte băuturi şi din partea producătorilor de sucuri.

„Producătorul trebuie să plătească garanţia către cel care administrează sistemul, retailerul trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiţii pentru a asigura colectarea. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea şi în sate (…) În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea Hotărârea de Guvern gândită. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator”, a explicat Tánczos Barna la Antena 3.

Ministrul a calificat aruncarea deșeurilor în albiile râurilor drept o „situaţie catastrofală, generată de iresponsabilitatea noastră a tuturor”.

Tánczos Barna admite că este „aproape imposibil să mergem la fiecare poluator, este imposibil să ajungi la fiecare om în parte care aruncă gunoaie în apă”, însă pot exista programe de prevenire şi controale, făcute în comun de Poliţia Locală și Garda de Mediu, pentru prevenirea unor astfel de situaţii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS