Confidenţialitate

Ministrul Mediului spune că este necesară extinderea suprafeței protejate a parcurilor naționale | AUDIO

A fost protest, astăzi, la Ministerul Mediului. Membrii comunității Declic i-au cerut ministrului Tanczos Barna să interzică exploatările forestiere în parcurile naționale.

Ei au atras atenția că în aceste parcuri se taie copaci la fel ca în pădurile obișnuite destinate exploatărilor forestiere.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna le-a reproșat protestatarilor că nu i-au prezentat cazuri concrete cu astfel de tăieri de arbori în parcurile naționale, pentru a putea da sancțiuni.

”N-au venit niciodată la mine cu un caz concret. În parcurile naturale, în zonele de strictă protecție, ets einterzisă exploatarea. Dar în zonele de dezvoltare durabilă este permis ca proprietarul să exploateze, și tocmai de aceea se numește zonă de dezvoltare durabilă, face parte din parcul național. Lucrurile trebuie delimitate foarte clar și unde există zone de protecție, orice încercare de a exploata trebuie pedepsită drastic. Orice intervenție în zonele acestea se și pedepsește drastic acolo unde se constată”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Mediului recunoaște însă că e nevoie de extinderea suprafeței protejate a parcurilor naționale, așa cum ne obligă legislația europeană, dar deocamdată se caută bani pentru a putea face acest lucru:

”Ministerul lucrează la implementarea programului de guvernare unde am propus creșterea suprafețelor de strictă protecție și protecție integrală și respectarea acelor recomandări europene care spun că în parcurile naturale trebuie să asigurăm 75% protecție integrală. Se face în momentul de față analiza de impact bugetar pentru că orice creștere a suprafețelor înseamnă plăți compensatorii pentru proprietari”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reprezentanții Declic i-au înmânat ministrului Mediului o petiție semnată de 28 de mii de oameni care solicită interzicerea exploatărilor forestiere în parcurile naționale.

În fața instituției, activiștii de mediu au adus mai multe buturugi, replici în mărime naturală ale rămăşiţelor copacilor tăiaţi, iar pe două bannere au scris: ‘’Fără drujbe în parcurile naționale’’ și ‘’Tanczos Barna, nu sabota strategia europeană pe păduri!’’