Confidenţialitate

Ministrul Mediului a aprobat vânarea a 239 de cocoși de munte, avertizează Agent Green. „Specia este foarte sensibilă, este o decizie politică” | AUDIO

Nu există fundament științific pentru a afla exact ce populație de cocoș de munte avem și ministrul Mediului a dat undă verde pentru uciderea, în această toamnă, a 239 de exemplare. „E o decizie politică gratuită; o vânătoare de plăcere a celui mai discret animal”, avertizează organizația de mediu Agent Green.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cei 239 de cocosi de munte care vor fi vânați în această toamnă reprezintă 2% din efectivele evaluate, adica 12.000, se arata în referatul de aprobare a ordinului de ministru.

„Dar de unde știm că avem atâţia cocoși de munte?”, întreabă ONG-ul de mediu.

Problemele cu tăierile de păduri din România sunt însă similare cu cele din Slovacia, iar acolo există studii științifice care arată că populația este în declin din cauza exploatărilor forestiere agresive, afirmă președintele Agent Green, Gabriel Păun:

„Această specie emblematică pentru Munții Carpați este foarte sensibilă la degradarea habitatului. Nu poți să găsești cocoși de munte acolo unde există exploatări forestiere și nici de-a lungul potecilor turistice.”

Vânătoarea cocoșului de munte devenise istorie în Romania de foarte mulți ani, amintește activistul de mediu.

În ultimii doi ani, s-a dat unda verde la vânătoare inclusiv pentru specii strict protejate, avertizează Gabriel Păun:

„Noi vedem această decizie politică ca pe un fel de a a întinde coarda și de a vedea cât de departe se poate merge.”

Organizația Agent Green a lansat o petiţie pentru demiterea ministrului Mediului. Iniţiativa a strâns până acum peste 17.000 de semnături.

Citește și: Consumul de insecte, de la preocuparea pentru diversificarea surselor alimentare la fake news. Care este adevărul din spatele acestei narațiuni? | VIDEO

Foto: Agent Green