Confidenţialitate

LIVE TEXT: Ministrul Mediului, invitat la Piața Victoriei, cu Alice Iacobescu – VIDEO

Ministrul Mediului a vorbit la Europa FM despre problema tăierilor ilegale de păduri. Costel Alexe spune că în ultimii cinci ani s-au tăiat ilegal aproape 100 de milioane de metri cubi de lemn, iar cantitatea de lemn tăiat ilegal este dublă față de cea a celui tăiat legal.

Acesta a mai adăugat că, de exemplu, cele mai mari probleme cu inundațiile sunt în locurile în care sunt cele mai mari defrișări, iar jumătate dintre arborii tăiați ajung lemn de foc, din cauza industriei de prelucrare a lemnului nedezvoltate.

Principalele declarații ale ministrului:

Pădurile sunt o chestiune de importanță națională. Cei din PSD au vrut să ascundă care este cu adevărat dezastrul din pădurile României. PSD a vrut să ascundă 20 de milioane de metri cubi furați, care nu au fost declarați. În ultimii cinci ani s-au tăiat aproape 100 de milioane de metri cubi de lemn ilegal. România pierde foarte mulți bani.

Vorbim de viitorul unei țări mai poluate, unde spațiul verde lipsește inclusiv la munte. Pierdem aurul verde, pierdem mulți bani pe care ministerele le pot aloca la prevenția inundațiilor, calamităților. Dar noi nu prevenim, noi acționăm după.

Problemele cele mai mari cu inundațiile sunt acolo unde sunt cele mai mari defrișări. În România, unul din doi arbori tăiați ajunge lemn de foc.

Statul nu a reușit să dezvolte un mediu antreprenorial, astfel încât să facem lemnul mobilă, jucării, alte bunuri. Masacrăm pădurile doar ca să ne încâlzim.

Datele despre tăierile ilegale au stat într-un sertar timp de un an, fără a fi dezvăluite. După ce am descoperit aceste date ascunse, instituțiile abilitate ale statului s-au sesizat imediat și analizează datele.

Vrem ca, atâta timp cât cel ce exploatează în interiorul pădurii cinci metri cubi de lemn, pe care îi are trecuți în aviz, să nu poată scoate pe același aviz de două ori ilegal cantitatea de lemn. Asta se va întâmpla electronic, vrem să dezvoltăm aplicații sau programe, precum „Inspectorul Pădurii”. Când vedem un camion cu lemn, îl putem căuta imediat să vedem dacă funcționează legal.

Unul din cinci apeluri la 112 care au semnalat un transport sau tăiere ilegală a fost confirmat ca fiind într-adevăr un caz de tăiere ilegală.”