Confidenţialitate

Ministrul Mediului: Intervenţia rapidă în cazul urşilor agresivi se va aplica doar în zona intravilană | AUDIO

Ministrul Mediului susţine că planurile de intervenţie rapidă în cazul urşilor agresivi va viza zona intravilană, locuită de oameni, nu habitatul natural al animalului sălbatic.

Potrivit lui Tanczos Barna, intervenţia se va face gradual, de către personal specializat al asociaţiei de vânătoare.

”Nu e niciun prinţ, nici rege, care vine o dată pe an să împuşte o raţă, o gâscă, un cerb, un urs…”, a insistat ministrul într-un interviu pentru B1 TV.

”E trecut în proiectul de OUG că, dacă e prima dată când ursul e văzut în localitate sau reprezintă un pericol direct, ursul trebuie alungat. Dacă se poate, ursul trebuie tranchilizat şi relocat. Dacă cele două metode nu pot fi puse în practică sau ursul revine în minute, ore în localitate sau nu se poate apropia personalul pentru a-l tranchiliza şi exemplarul e în gospodărie, e agresiv, a omorât animale, atunci intervenţia să fie cu armă letală”, a adăugat Tanczos Barna.

”Vânătoarea e o activitate care se practică în habitatul natural al animalelor sălbatice. În niciun caz, intervenţia echipei de jandarmi cu vânătorul nu se poate numi vânătoare, dacă acest lucru se întâmpă într-o localitate (…) Nu se poate interveni decât prin personalul tehnic specializat, personalul angajat al asociaţiei de vânătoare (…) Se va interveni doar în intravilan, doar pentru eliminarea unui risc şi nu se va duce nimeni acolo dacă nu e un apel 112 şi dacă cineva nu e pericol”, a conchis ministrul.

În ultima perioadă, organizațiile neguvernamentale s-au declarat preocupate de intențiile Ministerului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.