Confidenţialitate

Ministrul Justiției vrea prag de 9.000 lei pentru incriminarea abuzului în serviciu. Coaliția îl susține, după ce a votat suma de 250.000 lei | AUDIO

Coaliția de guvernare a anunțat că susține pragul de 9.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu, propus de Ministerul Justiției. Proiectul urmează să intre acum în dezbaterea Camerei Deputaților, care are vot final. Guvernanții ne asigură că nu vor scăpa nepedepsiți nici cei care comit un prejudiciu mai mic decât pragul prevăzut în Codul Penal.

Introducerea pragului de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, adoptată miercuri în Senat, înseamnă de fapt că poți să furi acești bani și să scapi, a explicat, în emisiunea Deșteptarea, jurnalistul Liviu Avram de la Adevărul:

„Prevederea din Codul Penal spune că nu e incriminată fapta dar nu spune că nu este infacțiune dar contravenție, nu e nimic, ca și cum fapta n-ar exista. Furi 50.000, 49.000 euro și scapi fără niciun fel de problemă pentru că nimeni nu poate să înceapă o urmărire penală câtă vreme fapta nu este incriminată, e atât de simplu.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnalistul Liviu Avram atrage atenția că prevederile amendamentului adoptat de Senat sunt interpretabile, în condițiile în care se menționează că riscă închisoarea funcționarul publlic care cu știință încalcă legea și cauzează o vătămare gravă a drepturilor unei persoane fizice ori juridice:

„Cu știință cum adică? Păi infracțiunea de abuz în serviciu se face numai cu știință că alminteri ar fi neglijență în serviciu. Ei au pus un prag de 250.000 lei și la neglijența în serviciu, exact ce a făcut Florin Iordache iar partea cealaltă cu o încălcare gravă a unor drepturi. Păi cine stabilește dacă e grav sau nu, păi cine altcineva decât cel vătămat? Pentru un om simplu, de la țară, poate faptul că nu-i dă o autorizație să-și construiască un coteț în curte pentru el reprezintă o încălcare gravă, poate pentru noi ceilalți nu este așa de gravă și atunci cine stabilește ce e grav și ce nu e grav? E o apreciere mult prea subiectivă ca să aibă loc într-o prevedere în Codul Penal.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Curtea Constituțională a cerut modificarea legii astfel încât să se prevadă un prag pentru abuzul în serviciu, însă jurnalistul Liviu Avram spune că decizia CCR se bazează pe un raport al Comisiei de la Veneția, interpetat greșit:

„În 2017 am întrebat Comisia de la Veneția asupra acestui aspect și mi-au spus foarte clar că în raportul nostru nu e vorba de un prag de prejudiciu, de un prag financiar, ci se referă la cu totul altceva care ține de natura faptei, nu de valoarea prejudiciului. Curtea Constituțională a luat această decizie interpretând eronat o decizie a Comisie de la Veneția și acum noi trebuie să înghițim ca fiind obligatorie eroarea Curții Constituționale. Despre astsa nu vorbește nimeni pentru că le e frică de Curtea Constituțională.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Justiției a propus un prag de 9.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Jurnalistul Liviu Avram menționează care ar fi soluția în acest caz:

„Soluția este să pui un prag ca să mimezi că respecți, așa am ajuns, în halul ăsta am ajuns. Să pui un prag ca să mimezi că respecți decizia Curții dar acesta să fie premeditat derizoriu pentru că Curtea, nestabilind o cifră în decizie, nu are căderea să spună dacă un prag este derizoriu sau nu pentru că este voința legiuitorului și puteau să facă stabilind un prag derizoriu acceptabil social. Nu-mi dau seama ce a fost în capul lor când au acceptat această decizie, că n-a fost o eroare a unuia – doi oameni din partid. S-a întrunit duminică seara coaliția: kelemen Hunor, Ciolacu, Ciucă și ministrul Justiției și au transmis la șeful Comisiei juridice decizia și s-a votat în unanimitate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul de modificare a codului Penal merge la Camera Deputaților pentru vot final.

Citește și: Dragoș Pâslaru, europarlamentar REPER: „Guvernul recunoaște pentru prima oară că va renunța la o parte din banii din PNRR” | VIDEO