Ministrul justiției vrea OUG pentru revizuirea sentințelor date în baza protocoalelor cu SRI

Ministrul justiției, Tudorel Toader anunţă că va propune o Ordonanță de Urgență pentru revizuirea sentinţelor date în baza protocoalelor cu SRI şi interceptări ilegale. Tudorel Toader a susținut – la Antena 3  că ASTFEL, cineva care a fost condamnat definitiv are şansa ca dosarul să fie văzut de un judecător pentru a spune dacă procesul său poate fi revizuit.

Protocoalele de colaborare dintre SRI si procurori au fost legale până în 2016, când au fost declarate neconstitutionale. Ministrul justitiei a explicat si ce ar urma sa insemne o asemenea măsură.

Voi propune doamnei prim-ministru şi Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, care să modifice revizuirea instituţiei de reformare a unei hotărâri definitive, în baza art. 453 din procedura penală. Ce înseamnă? Să-i dea celui care are sentimentul că-i condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul, să verifice dacă X, care se crede condamnat pe nedrept, a fost condamnat pe bază de interceptări sau protocoale, să facă o procedură de admisibilitate şi, dacă nu este vorba de protocol, de interceptare nelegală, îi respinge şi rămâne hotărârea cum a fost. Dacă este vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea de revizuire şi să o pună pe circuit pe procedura de reformare. Noi ce facem? Să căutăm o pârghie de reformare a unor posibile hotărâri netemeinice pronunţate pe interceptări, pe protocoale, este nedrept să execute pedeapsa. Pe de altă parte, să-i dăm încredere românului condamnat sau necondamnat că justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia„, a spus Toader.

Ministrul va propune această ordonanţă de urgenţă în scurt timp, „după ce se termină concediile”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS