Ministrul Justiţiei vrea explicaţii pentru anchetarea OUG 13 şi nu exclude demisia procurorilor Koveşi şi Lazăr

Invitat într-o dezbatere tv la Antena 3, ministrul Justiţiei a declarat că va avea, în zilele următoare,  discuţii separate cu procurorul general şi şefa DNA.

Tudorel Toader vrea explicaţii despre ancheta privind OUG 13.

Considerând că în caz acest s-a încălcat legea, conform deciziei CCR, Tudorel Toader nu exclude varianta demiterii celor doi sau ca, până la finalul evaluării, Augustin Lazăr şi Laura Koveşi să demisioneze.

“”Sigur, eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declansate de mine să aiba dânşii iniţiativa unei proceduri launtrice, individuale, privind modul în care s-au poziţionat, repet, la dispoziţii legale, constituţionale şi chiar în dezbaterile din spaţiul public, într-o perioadă atât de sensibilă, când lumea are o trăire deosebită, pentru că are o aşteptare deosebită, în 2017, în care ne aflăm”, a spus titularul de la Justiţie.

“Orice măsură voi lua, va avea o semnificaţie deosebit de importantă. Această masură trebuie să fie bine fundamentată şi nu numai pe decizia Curţii. Cu siguranţă, mulţi vor spune că este o încălcare gravă şi este suficientă pentru a declanşa procedura de demitere. Dar, trebuie sa vedem şi efectul, impactul acestei măsuri. Mă întorc la conditionalităţile MCV, mă intorc la modul în care noi ne raportăm la instituţiile europene. De aceea, sunt convins, în detrimentul unor critici, în detrimentul celor care vor spune <<suficientă încălcare pentru luarea măsurii>>, că o astfel de măsură necesită o abordare, o fundamentare complexă şi completă”, a adăugat ministrul.

Tudorel Toader a precizat că a informat și Comisia de la Veneția despre recentele evenimente din România.

Adoptată de guvernul Grindeanu fără dezbatere, OUG 13 urma să modifice codurile penale, îmblânzind pedepse asmilate corupţiei.

Iniţiativa fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a generat ample proteste de stradă, social-democratul fiind nevoit să demisioneze.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS