Confidenţialitate

Ministrul justiției: Vor fi deblocate 1000 de posturi în penitenciare

1000 de posturi vor fi deblocate în penitenciarele din toată țara. Este soluția găsită și anunțată azi de ministrul justiției Tudorel Toader, la greva anunțată săptămâna trceută de angajații din închisori. Gardienii se plâng de numărul mare de ore suplimentare şi de lipsa de personal. Ministrul justiției s-a întâlnit cu liderii de sindicat ai penitenciarelor Iași,Vaslui și Bacău.

Săptămâna aceasta ar urma să fie aprobată o hotărâre de guvern în acest sens. În plus, angajații din inchisori ar putea fi plătitți pentru orele suplimentare, mai promite ministrul justiției:

Avem un proiect de HG prin care suplimentăm schema de personal cu o mie de posturi. Cel mai probabil, sper să primească avizele necesare şi săptămâna aceasta HG să fie adoptată. După aceea, lucrăm la un proiect de act normativ, probabil ordonanţă de urgenţă, prin care pe viitor să poată fi plătite orele suplimentare. (…) Spre exemplu, aici, la Vaslui, în 2017 au fost 30.000 de ore suplimentare din care 27.000 şi ceva au fost compensate prin zile libere”, a declarat Tudorel Toader.

Totodată ministrul a vorbit despre construirea a două penitenciare noi, în judeţele Prahova şi Buzău, şi despre înfiinţarea unei instituţii de formare profesională continuă a funcţionarilor cu statut special din penitenciare.

Sunt multe chestiuni pe care le-am discutat în acest an, parte din ele le-am rezolvat, pe celelalte le vom rezolva”, a declarat ministerul Justiţiei, după o vizită la Penitenciarul Vaslui, care a venit după protestele declanşate de personalul de aici ”ca urmare a lipsei de interes din partea conducerii ANP în soluţionarea problemelor legate de lipsa de personal şi condiţiile de lucru precare”, potrivit Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor ceruse intervenţia urgentă a ministrului Justiţiei, în condiţiile în care jumătate din angajaţii Penitenciarului Vaslui ar fi refuzat să mai intre la serviciu, din cauza lipsei de personal şi a orelor suplimentare neplătite.

Vineri, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a transmis că activitatea la Penitenciarul Vaslui se desfăşoară în condiţii normale şi că angajaţii de la această unitate mai au de recuperat 3.073 de ore din cele 30.956 ore suplimentare înregistrate de la începutul anului.

Totodată ministrul a vorbit despre construirea a două penitenciare noi, în judeţele Prahova şi Buzău, şi despre înfiinţarea unei instituţii de formare profesională continuă a funcţionarilor cu statut special din penitenciare.