Ministrul Justiției: Sunt pedepse nejustificat de mari pentru anumite fapte. Vom cere modificarea Codului Penal

Anumite prevederi ale Codului Penal duc la aplicarea unor pedepse nejustificat de mari, în raport cu fapta comisă. Declarația a fost făcută de ministrul justiției, Raluca Prună, la dezbaterile Adevărul Live.

Ministrul intenționează să solicite Parlamentului modificarea acestor prevederi și a dat exemplul unei persoane care dacă fură 10 oglinzi ajunge să primească o pedeapsă de 13 ani: câte un an pentru fiecare oglindă furată, la care judecătorul este obligat să adauge un spor de o treime.

Am cunoscut la Penitenciarul Poarta Albă o persoană care făcea agricultură și pentru a-și pune motorină în tractor a furat dintr-un vagon niște resturi de motorină. Instanța a reținut un prejudiciu de 700 de lei. A primit 4 ani de închisoare cu executare și i s-a confiscat și tractorul. Eu mă îndoiesc că persoane cu asemenea pedepse pe care le simt ca pe un act profund de nedreptate se vor îndrepta. Încercăm să umblăm la aceste dispoziții din Cod.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O problemă – a mai spus ministrul justiției – o constituie și felul în care se fac liberările condiționate. Sunt situații în care condamnatul – deși are recomandări bune – primește amânări de la instanță sau I se cer condiții imposibil de îndeplinit. Între timp, își execută întreaga pedeapsă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dau un singur exemplu: Persoana fusese condamnată în 2013 și ajunsese la liberare condiționată și judecătorul îi reproșa că nu a participat la elaborarea de lucrări științifice. Iar această persoană avea 12 clase și nu putea să scrie vreo lucrare științifică. Judecătorul trebuie să se aplece la fiecare dosar și să nu mai facă copy-paste în hotărâri. Judecătorul respectiv habar nu avea că între timp avusese loc o dezbatere în societate și se ajunsese la concluzia că nu lucrarea științifică și elaborarea lor fără număr este ceea ce ar trebui să te califice în primul rând pentru liberare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS