Confidenţialitate

Ministrul Justiției spune că proiectul de modificare a legilor justiției este cel de pe vremea guvernului Orban | AUDIO

Ministrul Justiției spune că proiectele de modificare a Legilor Justiției au fost realizate parțial chiar de predecesorul său, Cătălin Predoiu, membru al cabinetului Orban.

În cadrul unui interviu acordat Hotnews, Stelian Ion îi răspunde fostului premier Ludovic Orban, care i-a reproșat că a promovat noile legi ale Justiției înainte să dezbată subiectul în coaliția de guvernare.

Actualul ministru spune că proiectele se află deja în dezbatere publică de 6 luni:

„A turna gaz pe foc e greșit, pe niște legi atât de importante și pe un subiect atât de important discuțiile de natură politică e bine să fie evitate și  să fie purtate în cadrul acesta al alianței și în cadrul instituțional. Sunt niște lucruri care s-au întâmplat factual, proiectul este în varianta propusă de guvernul anterior, în dezbatere, în consultare publică, din septembrie anul trecut. Aceste legi au fost supuse dezbaterii publice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Una dintre schimbările prevăzute în noile proiecte este ca magistrații să nu se mai poată pensiona la 48, 50 de ani. Ministrul Stelian Ion spune că ieșirile din sistemul judiciar sunt masive, aproape 300 în ultimul an și 4 luni.

Magistrații pot avea pensie mai mare decât salariul, iar pensia medie este de 15.000 de lei pe lună:

„Se consideră acum și se ia în calcul și vechimea în alte profesii, de aceea am propus un sistem care să aibă în vedere doar vechimea în caliate de judecător sau pricuror, nu și din alte funcții.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.