Ministrul Justiției, Raluca Prună a prezentat strategia națională anticorupție pentru perioada 2016-2020

”Faptele de corupție ne fură și mie și dumnevoastră ceva din buzunar’’  – spune ministrul Justiției.Raluca Prună a prezentat astăzi strategia anticorupție pentru următorii 4 ani. Sunt măsuri care vor fi puse în practică până în 2020, în toate instituțiile publice și în special în educație și sănătate. În plus, parlamentarii vor fi obligați să respecte un cod de conduită.

Lupta anticorupție ține de fiecare dintre noi, spune ministrul Justiției. Raluca Prună consideră că toți cei care semnalează problemele dintr-o instituție trebuie admirați și susținuți.

”Foarte multe fapte de corupție rămân nepedesite, însă în mod cert toate faptele de corupție ne fură și mie și dumneavoastră ceva din buzunar. Corupția este deci unul dintre motivele principale pentru care o țară nu se dezvoltă sau, poate mai rău, să involueze. Și în cazul României, corupția este unul din factorii principali care explică de ce avem o infrastructură proastă, școli insuficient dotate, un sistem de sănătate care uneori este gratuit numai ca principiu. Ar trebui să admirăm curajul celor care avertizează cu privire la incidente grave de integritate și, în afară de a-i admira, să ne întrebăm ce putem face fiecare dintre noi.” – a spus minstrul Justiției.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Raluca Prună a punctat câteva dintre măsurile anticorupție ce vor fi luate în educație și în sănătate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Justiției vorbit și despre Agenția Națională de Adminstrare a Bunurilor Indisponibilizate, care va deveni pe deplin operațională în perioada următoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Strategia anticorupție prevede și introducerea unui cod de etică pentru parlamentari, restricții cu privire la cadourile și favorurile pe care aceștia le primesc, dar și stabilirea unor reguli clare pentru aleși atunci când interacționează cu persoane care desfășoară activități de lobby și încearcă să influențeze adoptarea unor legi.

Strategia națională anticorupție poate fi consultată aici.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS