Ministrul Justiţiei: Procurorul general ar putea fi propus de Senat, ca în SUA

Referindu-se la temerile exprimate de ambasadorul american Hans Klemm faţă de proiectul de modificare a legilor Justiţiei, ministrul Tudorel Toader spune că ia în calul varianta ca procurorul general să fie propus de Senat, ca în SUA.

‘Poate că este îngrijorat de faptul că (…) nu am propus sistemul cel mai democratic, din Statele Unite, prin care procurorul general este numit de către Senat. Atunci, dacă este să spulberăm îngrijorarea, mă gândesc să propun şi eu ca procurorul general din România să fie propus de către Senat, să avem o echivalenţă a procedurilor şi să tindem şi noi spre acelaşi standard de democraţie’, a spus ministrul la Antena 3.

În opinia sa, nu este atât de important cine îl propune sau îl numeşte pe procurorul general, ci ca ocupantul funcţiei să fie complet independent.

Potrivit ministrului, Comisia Europeană a recomandat României, prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să găsească proceduri transparente pentru numirea procurorului general şi a procurorilor-şefi de la DNA şi DIICOT.

Tudorel Toader şi Hans Klemm au programată, marţi, o întrevedere pentru a lămuri controversele stârnite de planul de modificare a legilor Justiţiei, intenţie care a generat recente proteste de stradă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS