Confidenţialitate

Ministrul Justiţiei nu-i mai vrea pe jurnaliştii incomozi la conferinţele sale

Ministrul Justiţiei a decis în această dimineaţă să nu mai accepte doi dintre cei mai experimentaţi jurnalişti care acoperă acest domeniu în sediul ministerului.

Cu alte cuvinte, le-a respins cererile de acreditare pentru anul în curs.

Este vorba despre Ovidiu Oanţă de la Ştirile PRO TV şi Ionela Arcanu de la Realitatea TV.

Ulterior, după ce jurnaliştii au făcut public refuzul ministrului, Tudorel Toader a precizat pentru Hotnews, că la rugămintea premierului Viorica Dăncilă, a revenit asupra deciziei sale.

În adresele înaintate celor doi jurnalişti, Ministerul Justiţie invocă un articol din legea liberului acces la informaţiile publice în care se arată că “Autoritatile publice pot refuza acordarea acreditarii sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul ziarist, in conditiile si in limitele legii.”

Oricum, ministrul Tudorel ameninţase încă de la începutul lunii că unii jurnalişti ar putea fi excluşi de la evenimentele publice organizate de Minister.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Vă promit următorul lucru: am solicitările de reacreditare, în măsura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi acţiona în consecinţă. Vă rog, aşadar, să respectaţi“.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ovidiu Oanţă a refuzat să ne acorde o declaraţie, însă Ionela Arcanu spune că decizia lui Tudorel Toader nu o surprinde.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fostul preşedinte Traian Băsescu i-a transmis ministrului Tudorel Toader “să-și revină”.

“Tudorel a luat-o razna …Crezând că din postura de ministru poţi face orice, ce credeţi că a făcut Tudorel Toader? A refuzat să acrediteze la Ministerul Justiţiei ziarişti neconvenabili de la PRO TV- Ovidiu Oanţă şi Realitatea-Ionela Arcanu. Trebuie să recunosc, zece ani cât am fost Preşedinte al României erau acreditaţi la preşedinţie mulţi ziarişti care mă ascultau zâmbitori în timpul declaraţiilor, mă provocau la momentul întrebărilor, după care mă făceau pulbere la posturile lor de televiziune, fie că erau de la Realitatea, Antene, România Tv sau din presa scrisă sau audio. Niciodată nu mi-a dat prin cap să le retrag acreditarea. Până la urmă eram mulţumit că mesajul meu era preluat după care era făcut pulbere prin comentariile jurnalistului care desigur „ştiau ei mult mai bine şi erau mult mai pricepuţi”. Când a fost cazul m-am „războit” cu ei, dar recunosc nu mi-a dat prin cap să-i interzic. Tudorel a luat-o razna. Revino-ţi omule !”, a scris, pe Facebook, fostul președinte al României, Traian Băsescu.