Confidenţialitate

Ministrul Justiției îl propune pe Augustin Lazăr în funcția de Procuror General

Procurorul Augustin Lazăr este propus de Ministrul Justiției, Raluca Prună, în funcția de Procuror General al României.

Nominalizarea a fost trimisă, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii. Avizul CSM este unul consultativ. Cel care va decide numirea lui Augustin Lazăr în această funcție va fi președintele Klaus Iohannis.

Augustin Lazăr este în prezent procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

“Doamna ministru a cerut la Bilanţul Parchetului General procurorilor generali din ţară să se înscrie în cursă. S-a folosit expresia “dacă ne pasă”. Aşa că m-am înscris” a declarat pentru Mediafax, Augustin Lazăr, în momentul în care a decis să se înscrie în cursă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, ”procurorul general al PICCJ este numit de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.”

În comunicat se precizează că ”în cadrul dialogului cu ministrul justiției, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea și autoritatea necesară pentru reformarea și consolidarea Ministerului Public. Domnul procuror Augustin Lazăr are o experiență relevantă în management judiciar, având o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat și instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internațională. Anterior, ca procuror șef la secția de anticorupție, urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acțiunea de reformare și modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituții.”

Ministrul Justiției, Raluca Prună, afirmă că în acest caz a avut în vedere îndeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neîntreruptă în Ministerul Public, experiența profesională și managerială relevantă și capacitatea decizională.

În cursa pentru funcție de procuror general s-au mai înscris, între alții, Codruț Olaru, fost șef al DIICOT, în prezent adjunctul Procurorului General, și Oana Schimdt Hăineală, fost șef al CSM.

Funcția de Procuror General a rămas vacantă după demisia lui Tiberiu Nițu, anchetat de DNA pentru abuz în serviciu. Acesta este acuzat că a beneficiat ilegal de coloană oficială.