Confidenţialitate

Ministrul Justiției, despre modificarea prin OUG a unui articol din Codul Penal. „Întârzierea ar fi fost devastatoare pentru anchete” | AUDIO

Guvernul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, un articol din Codul Penal, pentru a evita ca numeroși inculpați să scape de dosare prin prescrierea faptelor. Procese aflate pe rolul instanțelor de judecată ar fi fost compromise altfel, spune ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Totul a pornit de la faptul că săptămâna trecută CCR a declarat neconstituțional un articol de Cod Penal. Acesta îi permitea procurorului de caz să întrerupă termenul prescripției faptei comise de un inculpat prin administrarea de noi probe la dosarul acestuia.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spune că guvernul a trebuit să modifice urgent articolul pentru că altfel efectul asupra multor anchete ar fi fost devastator:

„Această intervenție legislativă a fost cerută imperios chiar prin comunicatul Curții Constituționale, care menționează termenul de intervenție imediată. Această intervenție a fost susținută și de supoziția Parchetului General, a Parechetului de pe lângă ÎCCJ a Ministerului Public și care ne-a confirmat analiza, în sensul că o pasivitate sau o întârziere în intervenția legislativă ar fi condus la un efect nedorit, chiar devastator, asupra unor anchete.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Justiției spune că ordonanța nu ar intra în contradicție cu referendumul din 2019, în care peste 5 milioane de români s-au pronunțat împotriva emiterii de ordonanțe de urgență în domeniul justiției:

„Vă amintesc faptul că referendumul a vizat materia infracțiunilor, materia pedepselor și materia organizării judiciare. Prin această ordonanță de urgență nu abrogăm infracțiuni, nu reglementăm noi infracțiuni în Codul Penal, nu mărim pedepse, nu scădem pedepse și nu intervenim în organizarea judiciară.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă decizia Curții Constituționale ar fi fost publicată în Monitorul Oficial înainte de modificarea legii, dosare vechi, aflate în judecată de mai mulți ani, s-ar fi închis automat.