Ministrul Justiţiei: Departamentul de Stat al SUA se exprimă cât şi cum i se permite

Departamentul de Stat al SUA se exprimă cât şi cum i se permite, este reacţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, la criticile Departamentului de stat al SUA, care a cerut respingerea propunerilor legislative ce afectează statul de drept şi lupta anticorupţie.

Departamentul de stat se exprimă cum şi cât i se permite”, a declarat Tudorel Toader, marţi, la Ministerul Justiţiei.

El a susţinut că în comunicatul Departamentului de Stat se vorbeşte despre proiectul de lege aflat în dezbaterea Comisiei parlamentare speciale şi asumat ca iniţiativă parlamentară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Departamentul de Stat al SUA îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

„Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România”, se arată într-o declaraţie de presă intitulată „România – propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”, aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că „legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică”.

„Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”, se arată în finalul declaraţiei.

Şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile justiţiei, având „îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS