Confidenţialitate

Ministrul Justiției, contrazis de instanță: Criminalul de la Mediaș a obținut 408 zile de libertate prin recursul compensatoriu

Discuția despre situația deținuților beneficiari ai recursului compensatoriu a apărut după ultimele fapte cu violență săvîrșite de unii dintre cei eliberați recent.
Crima de săptămîna trecută, de la Mediaș, a fost cea care a pus capac.

Astăzi, ministrul justiției a încercat să se dezvinovățească spunînd că autorul omorului nu e unul dintre cei cărora li s-a scăzut din pedeapsă în urma legii adoptate de PSD –ALDE.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Portalul Judecătoriei Deva spune însă altceva.

Cel care – potrivit polițiștilor – l-a înjunghiat de 11 ori pe tânărul din Mediaș a fost eliberat condiționat din închisoare pe 16 mai anul trecut, printr-o decizie a Judecătoriei Deva.

Criminalul executa o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru tentativă de omor și era după gratii din 26 august 2008.
Portalul Judecătoriei Deva publică sentința nr 595/2018, prin care criminalul a fost eliberat condiționat.

Ce aflăm din motivarea instanței?

Că „din pedeapsa aplicată, echivalentă cu 4748 zile, condamnatul Marius Rusu a executat efectiv 3946 zile , adică 3/4, din care 408 zile ca beneficiu conform Legii nr. 169/2017, cea privind recursul compensatoriu. Alte 96 de zile au fost câștigate prin muncă prestată”.
Altfel spus, criminalul de la Mediaș ar fi fost în continuare în pușcărie dacă nu cîștiga 408 zile pentru că a stat în condiții proaste după gratii.

Potrivit unui comunicat al Administrației Naționale a Penitenciarelor, în absența legii recursului compensatoriu, autorul crimei din Mediaș ar fi putut intra în analiza comisiei pentru liberare condiționată în luna martie 2018, fiindcă deja îndeplinea condițiile: făcuse fracția obligatorie din pedeapsă, avusese o conduită corespunzătoare și putea convinge instanța că s-a îndreptat și se poate reintegra în societate. “Deşi legea recursului compensatoriu a creat acest beneficiu, executarea fracţiei legale nu presupune însă operarea de drept a liberării condiţionate”, se arată în comunicatul ANP.