Ministrul Justiției a pregătit deja cererea de extrădare a lui Sebastian Ghiță

Ministrul Justiției vine cu precizări despre pașii care ar trebui urmați pentru extrădarea lui Sebastian Ghiță din Serbia. Cererea de extrădare este deja pregătită la minister.

Tudorel Toader a declarat, marți, că înainte de a declanșa această procedură, instanțele de judecată din România – cele care au emis mandatele de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță – trebuie să analizeze dacă se îndeplinesc condițiile legale pentru a solicita extrădarea lui Sebastian Ghiță.

”Pe data de 17 aprilie, Interpol a înștiințat instanțele din România, instanțele emitente ale mandatelor de arestare, cu privire la arestarea lui Sebastian Ghiță pe o perioadă de 18 zile, începând cu data de 14 aprilie. Potrivit legii, instanțele din România, emitente ale mandatelor de arestare, trebuie să verifice în procedură de urgență îndeplinirea condițiilor legale pentru a solicita extrădarea. Încheierea judecătorului de la prima instanță este atacată cu o cale de contestație, ceea ce înseamnă că nu rămâne definitivă la prima instanță, ci la instanța care verifică acea posibilă contestație formulată posibil de către procuror. Ne aflăm în acest moment în situația în care așteptăm de la instanțele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalității declanșării procedurii de extrădare”, a declarat Tudorel Toader.

Abia apoi, Ministerul Justiției va înainta către Serbia cererea de extrădare. Ministrul a precizat că solicitarea este deja pregătită.

”În momentul în care primim de la instanțele de judecată respectivele hotărâri declanșăm procedura de extrădare, adică cererea. Ministerul Justiției are deja pregătită acea procedură-cerere. Așteptăm încheierile de la instanța de judecată și imediat, în minutul următor, dăm drumul la procedură. Până atunci, prevederile legale ne obligă să rămânem în așteptare”, a mai spus ministrul.

Tudorel Toader a mai spus că „în procedura de urgență, la prima instanță, poate formula contestație numai procurorul”. Potrivit ministrului Sebastian Ghiță nu poate participa pentru că nu va fi citat.

”Partea nu poate să facă acea contestație, pentru că ea este căutată, cerută să fie adusă în țară”, a spus Toader.

Ministrul Justiției a dat asigurări că ”din momentul în care primim de la instanțele de judecată, imediat ne vom îndeplini obligațiile. Nu vom întârzia niciun minut. Nu se pune problema să ieșim din termen (mandatul de arestare de 18 zile emis în Serbia n.r.)”

La aproape 4 luni de când fusese dat în urmărire internațională, fostul deputat a fost prins în noaptea de joi spre vineri, în Serbia, cu acte false asupra sa. Ulterior, a primit mandat de arestare pentru 18 zile.

Sebastian Ghiță este acuzat de fapte de corupție în mai multe dosare și fusese dat în urmărire internațională, din decembrie anul trecut.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS