Ministrul german de Externe, apel la găsirea unui echilibru în ceea ce privește reforma Justiției

Aflat la București, Ministrul german de Externe se arată îngrijorat de polarizarea societății din România și cere Guvernului Dăncilă  să se concentreze pe pregătirea Președinției Consiliului UE, pe care țara noastră o va prelua în patru luni.

Reprezentantul Guvernului German crede că în acest moment este necesară găsirea unei linii de compromis.

Ministrul federal al Afacerilor Externe al Germaniei spune că țara sa este îngrijorată de faptul că  tocmai o confruntare despre valori duce de un an şi jumătate, în România, la o polarizare a politicului şi a societăţii.

„Nu discuţia este cea care ne îngrijorează, pentru că discuţiile sunt indispensabile în democraţii, ci mai degrabă duritatea disputei, care a culminat chiar în confruntări violente.”

Heiko Maas a declarat  la Reuniunea anuală a diplomaţiei române că  Germania este dispusă să ajute România cu experţi recunoscuţi la nivel internaţional în ceea ce privește reforma Justiției, subiect de la care disputa în România s-a accentuat în ultimul an și jumătate.

Ministrul german de externe a nominalizat Comisia de la Veneția ca instituție care ar putea ajuta România.

În opinia ministrului german de Externe, un astfel de mecanism neutru ar putea fi creat şi la nivelul Uniunii Europene.

„Vocea Europei în lume va fi respectată doar atunci când suntem credibili. Eventuale standarde duble vor fi folosite imediat de adversarii Europei. Europa trebuie să pună în practică valorile pe care şi le-a scris pe stindard: democraţia, statul de drept, drepturile fundamentale şi libertatea presei. Ori de asta este responsabilă fiecare ţară membră în parte”, a adăugat oficialul german.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS