Confidenţialitate

Ministrul Fondurilor Europene: Salariile funcționarilor publici nu vor mai crește | AUDIO

Initial, prin planul national de redresare si rezilienta, Romania cerea la Bruxelles 40 de miliarde de euro, insa ministrul fondurilor europene anunta ca a reusit sa renunte la anumite proiecte, scazand suma cu aproape 10 miliarde.

Ministrul fondurilor europene anunta ca bani vor fi alocati pentru schimbari in domeniul transporturilor:

”Acum lucrăm la reforme, care să facă aceste investiții acceptabile. O reformă a modului de taxare a transportului, de a încuraja transportul pe căi ferate, de a taxa în mod real gradul în care sunt utilizare drumurile publice. Se pornește de la o rovinietă fixă la un sistem de taxare, fiecare plătește în funcție de volumul de marfă și de distanța pe care mută marfă”.

Printr-un accord ce va fi semnat cu Bamnca europeana de investitii si fondul European de investitii, firmele afectate de criza vor avea de castigat:

”Pot să aibă un credit-punte, până când se termină criza, cu garanția de stat”.

Pentru a mai reduce din banii ceruti la Bruxelles, salariile nu vor mai creste in sectorul bugetar. Ministrul fondurilor europene a mai anuntat si o revolutie privind modul de angajare la stat, printr-un proiect pilot, de anul viitor.

”Ne angajăm să nu mai creștem această avelopă salarială, să facem sistemul mai bine așezat, nu va crește peste nivelul 2019. În ce privește sporurile, acestea sunt fixate la un nivel maxim, vor fi date pe criterii individuale, acesta este conceptul pe care se va va baza viitoarea lege a salarizării în domeniul public”.

2,5 miliarde de euro se vor duce catre centrele medicale regionale, iar alti bani vor fi graturi pentru digitalizare in valoare de 200 de milioane de euro. 12 la suta din banii acordati prin PNNR se vor duce catre educatie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  •   Alexa Stănescu

Foto: INQUAM, Octav Ganea