Confidenţialitate

Ministrul Finanțelor neagă o eventuală intenție de naționalizare a pensiilor private obligatorii

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a negat cu vehemență existența vreunei intenții de naționalizare a pensiilor private obligatorii.

El a făcut acest lucru la rugămintea premierului Sorin Grindeanu, în debutul ședinței de Guvern, după ce , în această săptămână,  NN Pensii, cel mai mare administrator de fonduri de pensii private din România, şi-a avertizat în această săptămână contributorii printr-un newsletter că statul ar putea să treacă la naţionalizarea fondurilor de pensii private, aşa cum s-a întâmplat în Polonia şi în Ungaria.

Această informație nu are nici un temei, de nici un fel. Nici o rațiune politică, economică, financiară, bugetară … nu ar putea să determine o asemenea decizie de-a dreptul aberantă. Pilonul doi de pensie este o schemă financiară de succes. Administratorii de fond realizează un randament foarte bun. Numărul celor care participă la această schemă se apropie de 7 milioane de cetățeni, ceea ce înseamnă că acesta se consolidează, funcționează bine” – a declarat ministrul finanțelor, Viorel Ștefan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Finanțelor susține că s-a intâlnit inclusiv cu reprezentanții Autorității pentru Supraveghere Financiară – tocmai pentru a elimina orice fel de suspiciune în acest caz.

Am avut consultări și cu  Autoritatea pentru Supraveghere Financiara   în ideea că vehicularea unor astfel de informații ar putea să influențeze negativ funcționarea pe piețele financiare a plasamentelor pe acest fond. De aceea, am promisiune din partea conducerii ASF că va avea consultări cu administratorii de fond pentru a clarifica și a închide acest subiect. Deci, nu există nici un indiciu cu privire la intenția cuiva să naționalizeze pilonul 2 de pensii” –  a mai spus ministrul finanțelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private ar însemna că toate persoanele care au cotizat la Pilonul II de pensii s-ar putea trezi că banii lor se întorc în administrarea statului.

Vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, spunea că guvernul ar lua în calcul acest lucru pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar. Informația a fost negată, încă de la început, de guvernanți.

Contribuţia la Pilonul II de pensii obligatoriu este de 5,1% din salariul brut.

Contribuţiile au început în 2007, iar astăzi au în active circa 7 miliarde de euro în numele a 6,8 milioane de participanţi, ceea ce înseamnă în medie circa 1.000 de euro pentru fiecare participant. Legea de plată a pensiilor private încă nu există. Primii bani vor fi plătiţi abia după 2025.

Ungaria şi Polonia, deşi au fost precursoare în această piaţă, au desfinţat fondurile de pensii private pentru că au considerat că statul nu făcea decât să emită titluri de stat pe care acestea din urmă le cumpărau şi astfel contribuia la creşterea datoriei publice.