Confidenţialitate

Ministrul Finanțelor, chemat la explicații în Senat. Florin Cîțu l-a acuzat că a îndatorat populația prin politicile aplicate | AUDIO

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a mers marți la Senat, unde a fost chemat de senatorii USR pentru a da explicații legate de inflația ridicată și creșterea deficitului bugetar. Aceștia susțin că Guvernul, și în special ministerul de Finanțe, nu iau măsurile corecte astfel încât populația să nu resimtă efectele devastatoare ale creșterii prețurilor la toate produsele.

Anca Dragu, senator USR:

„De ce ați împrumutat România cu peste 50 de miliarde, la care se adaugă peste 35 de milioane de lei dobânzi și vom plăti la aceste împrumuturi până la 30 de ani de acum încolo, adică vom plăti vreo 3-4 autostrăzi, cam atâta costă această distracție. De ce ați mers cu împrumuturi atât de mari în primele două luni ale anului? Explicația ar fi nu de frica opoziției, ci de frica certurilor politice ce vor urma între dumneavoastră, între PNL și PSD.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, ministrul de Finanțe spune că în ceea ce privește reducerea de taxe aceasta este o discuție care ar trebui să fie discutată în comisia de buget-finanțe din Senat.

Adrian Câciu spune că, din 2020, România reușește să își reducă deficitul bugetar, dar efortul este îngreunat de crizele succesive cauzate de război:

„2022 s-a încheiat cu o creștere economică, din punctul meu de vedere, foarte bună, 4,8%. Se putea mai mult? Posibil, dacă am fi avut niște acțiuni mai curajoase la începutul anului 2022, vorbesc de apariția conflictului din Ucraina poate economia ar fi avut rezultate mai bune. De ce spun poate, pentru că efectul prețului la energie este cel mai dureros efect pe care îl resimte orice român și orice companie din România.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Finanțelor a făcut apel la clasa politică să dea dovadă de maturitate în ceea ce privește declarațiile publice care pot duce la mari fluctuații pe piețele financiare:

„Ceea ce mi-aș dori, pentru că noi nu suntem aici în opoziție și putere, eu consider că suntem parteneri pentru binele României, în momentul în care ieșim în piața publică și facem declarații, care arată falimentul României, care arată elemente de apocalipsă, să nu vă așteptați ca piețele să se uite insensibile la astfel de declarații ale politicienilor. Să vă puneți întotdeauna întrebarea dacă o astfel de declarație, dincolo de rezultatul politic de conjunctură și de poză de moment, face bine sau rău cetățenilor acestor țări.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Adrian Câciu nu a scăpat nici de criticile liberalilor. Florin Cîțu, fost ministru de Finanțe și premier, l-a acuzat că a îndatorat populația prin politicile aplicate:

„Cum ați fost de acord, domnule ministru, să avizați o reducere sau o facilitate pentru sectorul agricol, pentru angajații din sectorul agricol, când știați că în PNRR este o condiție clară de eliminare a acestor facilități. De ce ați fost de acord să sfidați Comisia Europeană și azi ne întrebăm de ce Comisia Europeană nu este foarte relaxată cu noi. Trebuie să explicați românilor de ce dumneavoastră ați luat decizia de a crește suma împrumutată când dobânzile sunt foarte mari. Trebuie să explicați românilor, nu numai în Parlamentul României.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Proiect de lege în Parlament: Toți angajații din sectorul privat ar putea primi vouchere de vacanță din 2024 | AUDIO